Bijgewerkt: 29 maart 2024

Mainport Schiphol groeit in onzeker economisch klimaat

Nieuws -> Schiphol

Bron: Amsterdam Airport Schiphol
17-08-2012

Belangrijkste ontwikkelingen:

Het verkeer en vervoer op Amsterdam Airport Schiphol in de eerste helft van 2012 steeg met 3,7% naar 23,9 miljoen passagiers en met 2,2% naar 205.911 vliegtuigbewegingen. Vracht laat conform verwachting een daling zien van 3,2% tot 729.000 ton.

De bestedingen in de winkels achter de paspoortcontrole stijgen met 7,8% naar EUR 16,48 per vertrekkende passagier. Vorig jaar stonden deze bestedingen onder druk door de verbouwing van een groot winkelgebied (Lounge 3).

De positieve effecten van deze grootschalige renovatie en de aanpassingen in het winkelassortiment met vooral meer luxe- en merkartikelen worden nu zichtbaar. Daarnaast is het winkelaanbod in Lounge 4 aanzienlijk uitgebreid en verbeterd.

schiphol Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Het verkeer en vervoer op Amsterdam Airport Schiphol in de eerste helft van 2012 steeg met 3,7% naar 23,9 miljoen passagiers


Door een verbetering van de bezettingsgraad tot 89,9% (2011: 85,2%) is sprake van een vrijwel stabiele ontwikkeling van de huurinkomsten uit vastgoed. Mede door een bijzondere waardevermindering op de vastgoed in Italië van EUR 20 miljoen daalt het exploitatieresultaat uit vastgoed van EUR 48 miljoen naar EUR 21 miljoen.

De resultaten uit binnenlandse en buitenlandse participaties in luchthavens dragen positief bij aan het resultaat, waarbij vooral het resultaat uit deelnemingen stijgt  van EUR 12 miljoen in de eerste helft van 2011 naar EUR 24 miljoen in de eerste helft van 2012.

In het eerste halfjaar van 2012 heeft Schiphol weer toonaangevende awards ontvangen. Brancheorganisatie ACI koos Schiphol voor de derde keer als beste Europese luchthaven. Twaalf miljoen reizigers spraken hun waardering uit in het Skytrax onderzoek waarbij Schiphol als beste luchthaven in Europa werd gekozen en als vijfde beste luchthaven van de wereld.

Reactie van Jos Nijhuis, president-directeur Schiphol Group:

"In deze economisch uitdagende tijd blijft de luchtvaart een bron van dynamiek. Samen met andere sectorpartijen mochten we meer passagiers verwelkomen. De Mainport groeit en in de Terminal lopen we in de komende jaren tegen grenzen aan.

Als Europe's preferred airport werkt Schiphol er hard aan om haar operatie qua capaciteit en kwaliteit goed op peil te houden, ten behoeve van de airlines en de passagiers. Daarbij zetten we onverminderd in op een uiterst beheerste ontwikkeling van de tarieven."



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.