Bijgewerkt: 22 september 2023

Maak de St. Urbanuskerk blij en sponsor een lei!

Nieuws -> Kerk

Bron: Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus
30-03-2021

In de grote kathedralen van middeleeuws Europa lieten gelovigen, pelgrims en werklieden op vaak onzichtbare plekken tijdens de bouw - die soms eeuwen duurde - bewijzen achter van hun bestaan. Dat deden zij door hun naam te schrijven op tegels, spanten, loodwerk enz. Zo werden zij voor de eeuwigheid herinnerd, dat gevoel had men.

De St. Urbanuskerk in Bovenkerk wordt wel de 'Kathedraal van Amstelland' genoemd en is inmiddels ook van eerbiedwaardige leeftijd. In september 2018 werd de kerk – na prachtig  te zijn gerestaureerd – door brand deels verwoest. Nadien is met man en macht door vele betrokkenen, architecten, bouwlui en wederom veel vrijwilligers met veel liefde gewerkt aan de wederopbouw.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De linker zijkant van de St. Urbanuskerk op 21 januari 2018 met de kapotte leien dakpannen. Dakpannen zijn een dakbedekking die bestaat uit afzonderlijke overlappende elementen. Deze elementen zijn meestal platte, rechthoekige vormen die in banen worden gelegd vanaf de onderrand van het dak, waarbij elke volgende baan de onderliggende overlapt. Leisteen is een fijnkorrelig, gefolieerd, homogeen metamorf gesteente dat door oorspronkelijk leisteenhoudend sedimentgesteente samengesteld uit klei of vulkanische as


Het dak zit al voor een deel op de kerk en in de loop van het jaar worden de andere dakdelen geplaatst. Het dak wordt voorzien van nieuwe natuurstenen leien en komt er weer puntgaaf uit te zien! Als laatste worden de leien boven de sacristie gelegd en juist onder die plek is de brand op 15 september 2018 ontstaan. Dat willen wij op symbolische wijze in het nieuwe dak markeren en wij nodigen u van harte uit om hieraan mee te doen door een heel persoonlijk bericht mee te geven aan de volgende generatie gebruikers van de kerk, gelovigen en niet gelovigen, door het signeren/beschrijven van een lei.

Dat signeren gebeurt met speciale inkt die door de jaren heen goed zichtbaar blijft. De tekst wordt tegen het dak aangelegd en is vanaf de buitenkant niet te zien, maar u weet dat er een gesigneerd leitje is met uw naam! Het signeren blijkt een hoogstandje schoonschrijven dat enige oefening vergt vanwege de ondergrond van de dakleien. Daarom wordt dat voor u gedaan. Mocht u het signeren zelf willen doen, dan kunt u gedurende de actieperiode elke 2de en 4de zaterdag van de maand van 10:00 tot 12:00 uur terecht in de pastorie van de kerk, Noorddammerlaan 124 te Amstelveen. Signeren en doneren kan ook online. Ga daarvoor naar de betreffende actiepagina bij www.helponsuitdebrand.com of scan de QR-code.

Foto Amstelveen
(Bron Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus - 2021)

De QR-code met een link naar 'Maak de Urbanus blij en sponsor een lei'


Voor dit jaar pitchen we op de ontbrekende € 55.000,- voor professioneel beeld en geluid in de kerk. Zo komt er een goede ringleiding, hoogwaardige microfoons en boxen voor zowel het gesproken woord als audiogeluid. En er komt een beamer met projectiescherm. Natuurlijk blijft de unieke akoestiek in de kerk intact en daar wordt met de nieuwe installatie op ingespeeld. De actie heeft een looptijd van zaterdag 10 april t/m 31 oktober 2021. Met de actie willen we een nieuwe impuls geven aan de fondswerving voor het gebouw. De donatie die we daarvoor van u verwachten is geheel vrijblijvend met een minimum van € 10,00 per daklei.

Op zaterdag 10 april van 10:00 – 15:00 uur wordt er voor de kerk of in de pastorie een stand opgebouwd. Daar kunt u uw naam vereeuwigen op een daklei en de St. Urbanus Chocolade kopen. Speciaal voor deze dag ligt er voor elke donateur een heerlijk presentje klaar. De kinderen in de basisschool leeftijd zijn welkom om op de daklei een tekening te maken. Kijk ook rond op de website van de Vrienden van de Bovenkerkse UrbanusAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.