Bijgewerkt: 17 juni 2024

Longbloom is onderneming van de maand december 2012

Nieuws -> Aalsmeer

Bron: Greenport Aalsmeer
04-12-2012

'Kwaliteit, diversiteit en voorspelbaarheid nodig voor internationale expansie'

Aalsmeer - De laatste ondernemer die in het jaar 2012 aan het woord komt is Lex Rademaker van bloemenarrangeur Longbloom. Longbloom verhuurt boeketten van snijbloemen aan horeca, hotels en zakelijke dienstverleners.

Door een gepatenteerd milieuvriendelijk procedé blijven de bloemen ten minste een maand lang mooi. Boeketten hoeven in die periode niet te worden voorzien van water, of plantenvoeding. De bloemen en bladeren die Longbloom gebruikt, kwamen in eerste instantie voornamelijk van ecologische kwekerijen in Zuid-Afrika.

Lex Rademaker: “Inmiddels hebben we de productie ter hand genomen in Nederland. Ondanks de hogere loonkosten zijn hier de kwaliteit en diversiteit van het aanbod beter. Betere voorspelbaarheid van de leveringen en kortere aanvoerlijnen hebben ons over de streep getrokken.

rademaker Amstelveen
(Foto Greenport Aalsmeer - 2012)

Lex Rademaker van bloemenarrangeur Longbloom


Op de vraag ‘Wat maakt uw bedrijf bijzonder en onderscheidend ten opzichte van andere bedrijven?’ antwoordt Lex: “ Zowel het product, gestabiliseerde houdbare bloemen, als het aanbod aan klanten. Tevreden klanten waarderen het scherpe prijspeil. Daarnaast is het product duurzaam door veel lagere transportkosten en leveren we complete service - de klant hoeft zelf niets te doen, behalve netjes de rekening betalen.”

Lex is nog niet bekend met de Stichting Greenport Aalsmeer. De thema’s, waar de Greenport zich op richt zijn echter ook van belang voor Longbloom.  Lex: “Duurzaamheid en Kennis & Innovatie zijn voor Longbloom belangrijke thema's. Doordat wij minder tijdkritisch hoeven te werken, kunnen we onze logistiek beter optimaliseren dan de daghandel. We werken samen met onder meer de universiteit Groningen aan verdere verbetering van onze productietechniek.

De niche, waarin we nu spelen zal daardoor drastisch vergroten ten opzichte van vandaag. We verwachten de komende jaren voortzetting van onze onstuimige groei. Met betrekking tot positionering en imago ligt de focus in de hele bedrijfstak sterk op productie en logistiek. De klantbehoefte is kostenbewust, milieuvriendelijk en (veel) langer houdbaar - dit bepaalt een deel van 'de emotie'. Het klassieke emotionele aspect, 'wat bloemen kunnen doen' is behoorlijk stoffig naar ons idee. Het voortdurende succes van zijde en phalaenopsis komt wat dat betreft niet als verrassing. “

Voor de toekomst heeft Longbloom grote ambitie: “Onze wens is in de toekomst wereldmarktleider te zijn in een groeiende niche”, aldus Lex Rademaker. “Primaire focus is voortzetting van de sterke groei van ons aantal tevreden klanten. Productinnovatie is hiervoor van groot belang.

Momenteel is deze minder dan een promille van de markt, dit kan naar ons idee groeien naar enkele procenten. Kwaliteit, diversiteit en voorspelbaarheid in onze hele waardeketen maken internationale expansie mogelijk. Hiermee beginnen we in 2013. Wat dit voor de Greenport betekent is lastig in te schatten, op korte termijn is de invloed beperkt. “

Greenport Aalsmeer is één van de zes Greenports in Nederland. Het is de grootste wereldhandels-en kenniscentrum voor de sierteeltsector met in het hart bloemenveiling Aalsmeer. Zij zorgt voor 50.000 voltijd banen en kent een omzet van 3 miljard euro per jaar. Er wordt in de regio samengewerkt aan duurzaamheid, innovaties, internationale concurrentiepositie en imagoverbetering voor de hele sector.

In Greenport Aalsmeer werken aan een vitale toekomst voor de bloemen- en plantensector: de Provincie Noord-Holland, Stadsregio Amsterdam, gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Haarlemmermeer, Nieuwkoop, Kaag en Braasem en Uithoorn samen met het bedrijfsleven, vertegenwoordigd door FloraHolland, de Kamer van Koophandel Amsterdam, BloomingBreeders, Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB), LTO Noord-Glaskracht en Naktuinbouw.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.