Bijgewerkt: 3 juni 2023

Lokscooters en laptops ingezet door de politie

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Amsterdam-Amstelland
06-04-2012

Lokscooters en laptops worden ingezet om dieven op heterdaad te betrappen. Afgelopen weekend werd op deze manier een vijftal mannen aangehouden. Op vrijdag 30 maart 2012 plaatsten rechercheurs van het korps Amsterdam-Amstelland om half twaalf ’s avonds een zogenoemde ‘lokscooter’ op het Kleine-Gartmanplantsoen tegenover de Citybioscoop in Amsterdam.

“De scooter is toegerust met een track and trace-systeem”, zegt Meindert de Wit van de wijkteamrecherche. “Hij werd daar neergezet met de intentie daders van scooterdiefstal op te sporen en aan te houden.” Deze manier van werken gebruikt het korps volgens De Wit al langere tijd. Voorheen incidenteel, recentelijk districtsbreed. “Het is een manier om dieven op heterdaad te betrappen. Zodra de scooter meegenomen wordt, gaat het gps-systeem werken en kan de politie het voertuig volgen.”

Een uur nadat de scooter door de agenten op slot was gezet, werd deze gestolen. De politie hield een 18 en een 19-jarige man aan. Afgelopen zaterdag 31 maart werden ook drie mannen (23,25,25) aangehouden die een door de politie geprepareerde laptop hadden gestolen. “Laptops, scooters, maar ook andere zaken worden door ons voorzien met track and trace-systeem”, zegt De Wit.

 “Mensen kunnen eigendommen, zoals smartphones en laptops ook zelf voorzien van een beveiligingsapplicatie. Bij verlies of diefstal is het dan eenvoudig om de gps-locatie van het apparaat op te zoeken via internet.” Bovendien is het mogelijk om via de applicatie de smartphone te blokkeren, of de gegevens op de simkaart te wissen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.