Bijgewerkt: 26 september 2022

Lokale tv start in voorjaar 2008

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Weekblad
28-11-2007

Het lijkt erop dat Amstelveen vanaf komend voorjaar (2008) lokale televisieprogramma’s krijgt. B en W zijn akkoord gegaan met plannen voor de start van televisie uitzendingen door RTV Amstelveen.

RTV Amstelveen Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

De Bibliotheek Middenhoven aan de Orion 19 in Amstelveen waar de bibliotheek en de Vereniging Historisch Amstelveen samen met RTV Amstelveen de ruimte moeten delen. De totale verbouwingskosten bedragen 685.000 euro


De startdatum is afhankelijk van het moment waarop RTV Amstelveen kan verhuizen van het te slopen gebouw aan de Van Heuven Goedhartlaan naar de bibliotheek aan Orion, die nog moet worden verbouwd. RTVdirecteur Fred Foeken verwacht de verhuizing rond maart. ,,Mogelijk dat we dan in april kunnen beginnen.”

Het begin zal bescheiden zijn. ,,In eerste instantie een half uur per week,” zegt Foeken. ,,Daarna willen we geleidelijk uitbouwen naar drie tot vier uur per week.”

RTV Amstelveen is sinds februari van dit jaar in de lucht met radio en een kabelkrant. Met circa tachtig vrijwilligers is in korte tijd een programma opgebouwd van zeven dagen per week 24 uur, 168 uur in totaal, waarvan 155 uur met eigen producties.

Uit de stadspeiling die in april plaatsvond, blijkt dat 11 procent van de volwassenen wel eens naar de radio luistert en ongeveer een derde wel eens de kabelkrant bekijkt. ‘Een hele prestatie,’ constateren B en W. ,,Dat zijn getallen van toen we net begonnen waren,” zegt Foeken. ,,Dat moet inmiddels beter zijn, maar ik kan het niet meten, omdat ik daar het geld niet voor heb.” Uit de Stadspeiling blijkt verder dat 78 procent van de Amstelveners belangstelling heeft voor lokale tv programma’s.

RTV Amstelveen Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Algemeen manager RTV Amstelveen Fred Foeken (l) op 22 maart 2007 met Eric Schoop (r) directeur van Global Start tijdens het Open Huis van de nieuwbakken omroep. In het midden staat Gerard Lohuis directeur van P60 en helemaal rechts staat wethouder cultuur, Frans Hellendall


,,Wij zijn tamelijk uniek in dat we voor alle leeftijdsgroepen in Amstelveen programma’s maken,” zegt Foeken. ,,Vaak beperken lokale omroepen zich tot jongeren en ouderen, maar wij hebben ook voor kinderen en mensen van middelbare leeftijd programma’s plus diverse programma’s die voor meerdere leeftijdsgroepen interessant zijn. Het Commissariaat voor de Media heeft ons daarmee gecomplimenteerd en gezegd dat wij daarmee wellicht een voorbeeld kunnen zijn voor andere lokale omroepen.”

Al is de start pas komend voorjaar, de werving van vrijwilligers voor tv begint al wel. Foeken denkt dat er voor drie tot vier uur televisie per week twintig tot 25 nodig zijn. Voor programma’s wordt vooral gedacht aan nieuws en achtergronden. ,,We denken ook aan het combineren van radio en tv programma’s,” zegt hij. ,,Praathuis Amstelveen, waarin wij voor de radio een gast uitgebreid interviewen, kun je ook heel goed als televisieprogramma uitzenden.”

Een ander idee is integrale uitzending van de vergaderingen van de gemeenteraad, al leven daarover twijfels bij de politiek.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.