Bijgewerkt: 3 maart 2024

Live View videosysteem in Stadshart Amstelveen

Nieuws -> Stadshart

Bron: Gemeente Amstelveen / Rijksoverheid
15-10-2012

Grotere pakkans overvallers en inbrekers door nieuw videosysteem

Het Stadshart in Amstelveen start met ingang van maandag 15 oktober 2012 met het Live View videosysteem. Het systeem vergroot onder andere de pakkans van inbrekers en overvallers.

liveview Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Vlnr.: Jan van Zanen, burgemeester van Amstelveen, Frank Diender buurtregisseur Stadshart Amstelveen en Rutger Hendriksen, wijkteamchef Amstelveen-Noord tijdens de presentatie van het nieuwe CCTV systeem van het Stadshart


Het nieuwe systeem zorgt ervoor, dat de politie via bewakingscamera’s direct kan meekijken tijdens een overval, of inbraak op een winkel, of horecaonderneming. De camera’s, 47 in totaal, zijn verspreid geplaatst in de binnengedeelten van het Rembrandthof en Binnenhof. Vanwege een eerder incident is bij juwelier Strego een extra videocamera geplaatst.

Burgemeester Van Zanen: “Het terugdringen van het aantal inbraken en overvallen is een belangrijke prioriteit van gemeente en politie. Een nieuw preventiemiddel, zoals Live View is een goed initiatief om het op heterdaad betrappen van inbrekers en overvallers te vergroten. Het Stadshart is het eerste winkelcentrum in de regio, dat dit systeem in gebruik neemt. Een mooi resultaat”.

liveview Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Monitor met de live beelden van de videocamera's in het hoofdkantoor van Unibail-Rodamco in het Stadshart Amstelveen. Als dat nodig is, kan de lokale politie ook de videobeelden volgen en eventueel snel ingrijpen


Hoe werkt het systeem?

Als een aangesloten winkel, of bedrijf een overval meldt, worden de melding en camerabeelden via Live View doorgestuurd naar de particuliere alarmcentrale. Oordeelt de beveiligingsmedewerker, dat er daadwerkelijk een overval gaande is, dan schakelt hij alle gegevens en de live beelden direct door naar de politiemeldkamer. Politiemedewerkers kunnen zo meteen zien, hoe de situatie is, hoeveel overvallers er zijn, welke wapens zij gebruiken en of er gewonden zijn.

Verwacht wordt, dat de politie dankzij Live View ook minder vaak hoeft uit te rukken voor vals alarm. Met de live beelden kan immers meteen worden geverifieerd, of het bij een melding daadwerkelijk gaat om een overval. Een aantal meldkamers is inmiddels aangesloten op Live View. De rest volgt dit jaar.

CCTV?

Cameratoezicht is toezicht houden op een gebouw, gebied of (groepen) mensen met behulp van bewakingscamera's. De twee belangrijkste doelen van cameratoezicht op openbare plaatsen zijn het terugdringen van overlast en criminaliteit en het vergroten van veiligheidsgevoelens.

Daarnaast worden opgenomen beelden gebruikt voor opsporing en vervolging van criminelen. Camera's worden ook in veel gebouwen en op niet-openbare plaatsen ingezet. De Engelse term voor cameratoezicht en camerabewaking is Closed-Circuit Television (CCTV).Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.