Bijgewerkt: 24 juli 2024

Literaire lezing over de 'hoofse liefde' op buitenplaats Wester-Amstel

Nieuws -> Wester-Amstel

Bron: Vrienden van Wester-Amstel
03-02-2013

Zondag 10 februari 2013 om 14.00 uur geeft dhr. Benjo Maso op de buitenplaats Wester-Amstel een lezing over 'Het ontstaan van de hoofse liefde'

Benjo Maso is socioloog, cultuurfilosoof, verwoed schaker en auteur van twee zeer goed ontvangen boeken over de wielersport (“Wij waren allemaal goden” en “Het zweet der goden”). Hij promoveerde vorig jaar op 'De hoofse liefde: de ontwikkeling van fin’amors tussen 1060-1230'. Een recensie in het AD spreekt van “de kracht van dit boek zit ‘m in de eenvoud van vertellen”.Waarover gaat hij vertellen?

liefde Amstelveen
(Bron Wester-Amstel - 2013)

De omslag van het boek van Benjo Maso


In de 12de eeuw komt het thema liefde plotseling boven drijven in zowel poëzie als proza. Hoe kwam deze ‘omslag’ tot stand? Benjo Maso meent, dat ingrijpende sociale veranderingen in het Europa van die tijd daaraan ten grondslag liggen.

Deze zorgden er niet alleen voor dat een man diepe liefdesgevoelens kon ondergaan zonder zich daarvoor te hoeven schamen – iets wat eerder alleen voor een vrouw werd geaccepteerd - , maar er zelfs toe leidden, dat het onvermogen om lief te hebben als een tekort gold.

Zondag 10 februari 2013, 14:00 uur, Buitenplaats Wester-Amstel Amsteldijk-Noord 55 1183 TE Amstelveen Entree  € 8,50,  donateurs € 6  Meer informatie: www.wester-amstel.nl Reserveren: literair@wester-amstel.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.