Bijgewerkt: 30 november 2022

Literair Café 102 met Lieve Joris over haar roman Hildeke

Nieuws -> Cultuur

Bron: Bibliotheek Amstelveen
29-09-2022

Elke maand een exclusieve mogelijkheid om in gesprek te gaan met een bekend auteur, dat is Literair Café 102! Stel brandende vragen, deel ervaringen, of misschien een literaire discussie starten?  Het is allemaal mogelijk op deze bijzondere avond. Samen met boekhandel Libris Venstra ontvangen we inspirerende auteurs die staan te popelen om met jou in gesprek te gaan over hun nieuwste werk. Het vorige Literaire Café 102 werd door de bezoekers beloond met een 9,3.

De auteur van de avond. Lieve Joris is internationaal bekend als schrijfster van non-fictieboeken over de Arabische wereld, Afrika, Oost-Europa en China. Haar werk werd in acht talen vertaald en bekroond met onder andere de Henriëtte Roland Holst-prijs, de Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap, de Bob den Uyl Prijs en de Franse Prix Nicolas Bouvier.

Foto Amstelveen
(Bron Lieve Joris - 2015)

Godelieve 'Lieve' Elisabeth Achiel Micheline Joris (1953) is een Vlaams schrijfster van reisverhalen

Over de roman Hildeke. Nadat zij in Terug naar Neerpelt schreef over haar bewonderde en verguisde broer Fonny, duikt Lieve Joris in Hildeke opnieuw in haar familiegeschiedenis. Deze keer richt zij de blik op haar jongere zus, ‘dat andere uiterste op de schaal van het menselijk tekort’, die het downsyndroom heeft en na de dood van haar ouders onder de hoede komt van haar broers en zussen. Hildeke heeft een ‘zingend hartje’, waardoor ze alom geliefd is, maar beschikt ook over een feilloze antenne voor goed en kwaad.

Met liefde en humor portretteert Lieve Joris de grote Vlaamse familie die ze op haar negentiende ontvluchtte en waar ze, door de toenemende zorg voor haar ouders en voor Hildeke, naar terug wordt gezogen. Terwijl het schuldgevoel over haar jarenlange afwezigheid knaagt, steken oude familiespanningen de kop op. Maar Hildeke houdt hen tot het einde toe bij elkaar.

Donderdag 13 oktober 2022 van 19.30 tot 21.00 uur. Literair Café 102 met schrijfster Lieve Joris. Locatie: Bibliotheek Amstelveen Stadsplein. Ledenprijs 7,50 – niet-leden 10,-. Kaarten zijn online te koop op de website van de Bibliotheek.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.