Bijgewerkt: 28 mei 2023

Liquidatiezaken in opsporingsprogramma's

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Amsterdam-Amstelland
17-10-2009

Komende week (43-2009) zullen de tv-programma's Opsporing Verzocht van de Avro en Ter Plaatse van RTV Noord-Holland uitgebreid stilstaan bij meerdere liquidaties en een poging daartoe.


Grotere kaart weergeven

Op maandagavond 10 augustus 2009 rond tien over elf wordt in de Andries Vierlinghstraat een poging tot liquidatie ondernomen. In een auto waar een 34-jarige man zit wordt, vanuit een donkere Volkswagen Golf TDi, tientallen malen met een automatisch wapen geschoten. Het slachtoffer wordt slechts drie keer geraakt en overleeft de aanslag.

De verdachten rijden weg en de gebruikte Golf wordt brandend achtergelaten op het Christoffel Plantijnpad bij het Henk Sneevlietpad. Het direct opgestarte rechercheonderzoek weet vrij snel mede door toedoen van rechercheurs van het korps Hollands-Midden zicht te krijgen op een aantal verdachten. Een arrestatieteam weet hen in Almere en Leerdam aan te houden.

Bij diverse zoekingen werden verschillende vuurwapens aangetroffen waaronder een aantal automatische geweren. Tijdens het onderzoek blijkt dat de aangehouden verdachten een zelfde tatoeage op de rug hadden aan laten brengen als, de op 25 maart 2009 in de duinen van Hoek van Holland aangetroffen, Onno Kuut.

In de uitzendingen van Opsporing Verzocht en Ter Plaatse zal hierbij worden stilgestaan. De in de duinen aangetroffen Kuut had op zijn beurt weer contact met in ieder geval een van de twee geliquideerden bij het Pannekoekhuis in Leiderdorp. Het gaat hierbij om Yassin Chakor en Boneka Belserang die op 4 februari 2009 werden doodgeschoten.

Het staat vast dat Kuut en Chakor opgegroeid zijn in Enschede, elkaar kenden en samen optrokken. De contacten die de slachtoffers hadden voor de uiteindelijke fatale schietpartij bij Leidschendam komen ook aan bod in de opsporingsprogramma's. De liquidatie van August Adjoeba op 11 augustus 2008 in de A. J. Ernststraat in Amsterdam wordt eveneens aangehaald, omdat de Modus Operandi zeer sterk gelijkend is met die van de poging tot liquidatie in de Andries Vierlinghstraat.

De aangehouden verdachten zitten nog vast, het onderzoek door rechercheurs van de afdeling zware criminaliteit van Amsterdam, wordt ondersteund door rechercheurs van Hollands midden en Rotterdam.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.