Bijgewerkt: 2 december 2021

'Linguae atque cordis' in de Kruiskerk Amstelveen

Nieuws -> Kerk

Bron: Protestants Amstelveen
27-02-2013

Op 10 maart 2013 is er in de Kruiskerk, Van der Veerelaan 30a, om 17.00 uur een vesper met medewerking van vocaal ensemble 'Linguae atque cordis' o.l.v. Bert 't Hart. In deze vesperviering klinkt ‘Les sept paroles du Jésu Christ au croix’ uit 1859 van César Franck. De toegang is gratis. Na afloop wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Vanaf 16.30 uur iedereen welkom, koffie en thee staan klaar.

franck Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2013)

César Franck (1822 - 1890) was een Frans componist, pianist, organist, dirigent en muziekpedagoog die in Luik werd geboren toen deze stad onderdeel was van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.


In de evangeliën staan zeven uitspraken van Jezus, die hij tijdens de kruisiging uitte. César Franck, pionier van de Franse romantische kamermuziek,  is een van de componisten die deze woorden in ‘Les sept paroles du Jésu Christ au croix’ gemuzikaliseerd heeft. Hij deed dat in 1859 - hij was toen als organist verbonden aan de Parijse Ste Clothilde - in het romantisch idioom van zijn tijd met gebruikmaking van  harp en strijkers.

Het werk is waarschijnlijk honderd jaar lang niet uitgevoerd. In 1955 werd het manuscript weer ontdekt en gegeven aan de Universiteit van Luik, de geboorteplaats van Franck. Ook daar kwam het niet verder dan een la, totdat het in de zeventiger jaren van de vorige eeuw voor de tweede keer ontdekt werd en toen (1977)  voor het eerst werd uitgevoerd.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.
Zoeken
OTHER LANGUAGES

Amstelveen in english Amstelveen magyarul
LINKS