Bijgewerkt: 22 september 2023

Lindebomen van de Amstelveense Kinderbomenbank zijn geplant

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
22-10-2020

Donderdagmiddag 22 oktober 2020 plantten leerlingen van basisschool De Bloeiwijzer de eerste lindebomen op de Amstelveense Kinderbomenbank in de schooltuin De Akkerbloem. Daarmee gaven ze samen met wethouders Floor Gordon en Frank Berkhout het startsein voor mogelijk de eerste Kinderbomenbank van Nederland. Het is een kwekerij waarbij basisschoolkinderen onder begeleiding van de gemeente vooralsnog 900 bomen gaan kweken. Deze kunnen over een aantal jaar in de stad worden aangeplant.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2020)

Floor Gordon (D66) wethouder Groenbeheer en Natuur- en Milieueducatie met Frank Berkhout (D66) wethouder Onderwijs en de scholieren tijdens het planten van de lindebomen


Frank Berkhout (D66) wethouder Onderwijs: 'Ook leerlingen van basisscholen De Horizon, De Linde en Vrije School Parcival gaan boompjes opkweken. Voorafgaand aan de plantactie krijgen de kinderen les in het planten en verzorgen van bomen. Vervolgens kunnen ze de theorie meteen in praktijk brengen. Een unieke ervaring.'

De gemeente gunt elk kind tijdens de basisschooltijd een plantervaring. Daarom start de gemeente nu eerst met een kinderbomenbank, maar heeft zij nog andere acties in petto. Floor Gordon (D66) wethouder Groenbeheer en Natuur- en Milieueducatie: 'Op de Kinderbomenbank kan onze basisschooljeugd zo’n tien inheemse soorten bomen die in Nederland voorkomen gaan opkweken. Zo zijn kinderen verantwoordelijk voor een boompje dat ook nog een plek gaat krijgen in hun eigen woonomgeving.' De komende drie weken worden 900 bomen geplant door 900 kinderen. Het gaat o.a. om winterlindes, haagbeuken en kornoeljes. Daarna nemen kinderen ook de verzorging voor hun rekening.

Tuinieren in zomer én winter. De gemeente Amstelveen wil ook basisscholen die nog niet bekend zijn met schooltuinieren benaderen en het aanbod aan lesmateriaal uitbreiden met zomer- én winterlessen. Floor Gordon: 'Het geven van plantervaringen aan basisschoolleerlingen staat nog in de kinderschoenen. We willen bij succes mogelijk het aantal kwekerijen in de stad gaan uitbreiden.' Amstelveen beschouwt het groen in haar stad als één van haar kernkwaliteiten. Het vergroot de leefbaarheid van de stad en draagt bij aan het welzijn van inwoners, jong én oud.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.