Bijgewerkt: 26 mei 2024

Liggende vrouw op muur van het Cobra Museum

Nieuws -> Cultuur

Bron: Amstelveenweb
18-02-2011


Aan de zijmuur van het Cobra Museum hebben van donderdag op vrijdagnacht 18 februari 2011, onbekenden een groot muurschilderij aangebracht. Op de muur is van grote afstand een liggende naakte vrouw te zien met een gestyleerd hoofd en aan het einde van het lichaam staat de tekst: “Happy Birthday” en het logo SKG, volgens de kenners betekent dat Stads Kunst Guerilla.

Cobra Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Het schilderij op de muur van het Cobra Museum


Cobra Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

De tekst 'Happy Birthday' is een kleine attentie van de makers van het schilderij, want dit jaar bestaat het Cobra Museum 15 jaar


De leiding van het museum is niet echt blij met deze actie van de 'Kunstguerilla’s', want ze waren de hele nacht bezig om de nieuwe tentoonstelling '¡Patria o Libertad!', in te richten en nu dit. De daders hadden wel oog voor de gedenkplaat van Willem Sandberg, - toenmalig directeur van het Stedelijk Museum en maecenas van de Cobra kunstenaars, - want de plaat werd met een plastic vuilniszak netjes afgeplakt en er was niet over heen geschilderd.

Cobra Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Zelfs een geparkeerde fiets hoort bij het 'kunstwerk'


Cobra Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Het SKG logo aan het eind van de muur


Om 12 uur vrijdagmiddag lag nog al het schildersgereedschap van de ‘kunstenaars’ naast de muur: verfemmers, lange kwasten en heel veel rommel. Het was echt een puinbak. Boven het schilderwerk had men verfballen tegen de muur gegooid en een deel van het plein zat ook onder de verf.

Cobra Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Veel spullen hebben de 'kunstenaars' achtergelaten


Cobra Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Een spoor van schoenafdrukken is er ook te zien


Een baan van verfvoetstappen leidde naar de parkeerplaats en een verfroller was over het plein gerold. Het winkelend publiek sprak er schande van. Het museum werd wel in de publiciteit gebracht, want behalve Amstelveenweb, kwamen ook RTV-Amstelveen, RTV-NH en diverse reporters van dagbladen deze vorm van vandalisme vastleggen.

Cobra
De directie van het Cobra Museum heeft bij de politie aangifte gedaan van vernieling en vandalisme en ze hopen, dat met behulp van de achtergelaten spullen en schoenafdrukken, de daders kunnen worden gevonden en berecht en de veroorzaakte schade kan worden verhaald.

Cobra Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Een paar meter verder staat het bord 'Vandalen betalen' van de gemeente Amstelveen, maar tijdens de actie was het te donker en konden de leden van de actiegroep deze waarschuwing niet zienSKG?
Stads Kunst Guerilla was een groep anarchistische kunstenaars in eind jaren 70, vorige eeuw in Amsterdam-Zuid, die met hun provocatieve schilderijen en graffitti spuiten op de muren van de stad, veel mensen boos hebben gemaakt en op extra schoonmaakkosten gejaagd. Nu blijkt, dat de geschiedenis zich herhaalt en de vraag is of de 'kleinkinderen' van de voormalige kunstenaarsgroep in actie zijn gekomen?Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.