Bijgewerkt: 25 juli 2024

Liederen uit de 17de eeuw op Wester-Amstel

Nieuws -> Wester-Amstel

Bron: Wester-Amstel
16-03-2012

Eveline Juten brengt het programma 'Hollands Arcadia' dat in het teken staat van 350 jaar Wester-Amstel. Met liederen en teksten uit de 17e eeuw roept zij de sfeer op van weleer. Zij begeleidt zichzelf op luit en cister, beide populaire instrumenten in de 17e eeuw.

Zingen in de Gouden Eeuw

Gedurende de gehele 17de eeuw werd er in Nederland op grote schaal muziek gemaakt in alle lagen van de bevolking. Het zingen was een vanzelfsprekende manier van muziek maken die overal en op ieder niveau beoefend kon worden.

De belangrijkste getuigen van de bloeiende Nederlandse liedcultuur zijn de vele overgeleverde liedboeken. Ze werden ook eindeloos herdrukt en van elkaar overgeschreven. Veel steden en dorpen in de Nederlanden bezaten in de zeventiende eeuw hun eigen liedboeken.

juten Amstelveen
(Bron E. Juten - 2012)

Zangeres, luitiste Eveline Juten


In de Amsterdamse liedboeken worden de Amstel en het IJ bezongen, maar ook 'boertige taferelen', kermissen en volksvermaak van de streek rond Amsterdam. De traditie van 'zingen op de wijze van' is tot in onze tijd blijven bestaan tijdens festiviteiten. De liedboeken bevatten eenstemmige liederen, bestaande uit meerdere coupletten en meestal gedicht op een toentertijd bekende melodie die boven het lied werd aangegeven ('op de wijze van'). 

Omdat er op bestaande melodieën steeds nieuwe teksten werden gemaakt, kunnen we dus eigenlijk niet van componisten spreken, maar wel van dichters. Er waren ook bekende dichters die liederen schreven: Hooft, Bredero, Cats en in het geestelijk genre Jacob Revius.

In het programma 'Arcadia aan de Amstel' heeft Eveline Juten gekozen voor liederen met melodieverwijzing. Dat betekent dat er voor elk lied gezocht moest worden naar de bijbehorende melodie. Dankzij de 'Nederlandse Liederenbank' (een inventarisatie van alle liedboeken en hun melodieverwijzingen) is het vinden van de melodieën, die vaak onder heel veel verschillende namen bekend stonden, er een stuk eenvoudiger op geworden.

Eveline Juten

Eveline Juten won tijdens haar middelbare schooltijd met haar luitspel twee maal een tweede prijs op het Edith Stein Concours (het latere prinses Christina Concours). Zij studeerde vervolgens klassieke zang, luit en andere oude tokkelinstrumenten, directie, talen en theatervaardigheden (o.a. commedia dell'arte). 

Eveline Juten werkte onder andere met Sequentia Köln, Olim, Sarabande, Camerata Trajectina, het Griftheater en de Nederlandse Operastichting. Zij speelde daarin ook acterende rollen. Zij was vele jaren de zangeres, luitiste en programmamaker van Ensemble Corona.

Zij maakte twee keer deel uit van het ensemble dat met koningin Beatrix meeging op de staatsbezoeken naar Denemarken en Zweden, ze werkte mee aan verschillende radioprogramma’s, o.a. de historische series van de VPRO, en zij was te gast bij Han Reiziger's tv-programma 'Reiziger in Muziek'.

Meer informatie op de website www.wester-amstel.nl Zondag 25 maart 2012. Aanvang 15:00 uur. Entree € 11, donateurs € 8. Buitenplaats Wester-Amstel Amsteldijk-Noord 55 1183 TE AmstelveenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.