Bijgewerkt: 19 mei 2022

Lichtproject 'Ruis' in Keizer Karel Galerie, Amstelveen

Nieuws -> Cultuur

Bron: Han van Wel
11-12-2011

22 december 2011: Giny Vos onthult lichtproject ‘Ruis’ in Keizer Karel Galerie, Amstelveen

Na bijna een jaar voorbereiding is het zover: 'Ruis' verlicht vanaf 22 december 2011 de Keizer Karel Galerie in Amstelveen. ‘Ruis’ omvat 12 lichtpanelen die bestaan uit ruim 2000 zwart/wit LEDs. Elk paneel aangestuurd door een microprocessor.

De panelen zijn ingebouwd in de 12 ‘mupi’s’(Mobilier Urbain à Publicité Illuminé) die sinds enkele jaren de ‘Keizer Karel Galerie’ vormen. ‘Ruis’ is ontworpen door kunstenaar Giny Vos (1959), die in Nederland en in het buitenland op tal van plaatsen unieke lichtconstructies in de publieke buitenruimte heeft gerealiseerd.

Vos Amstelveen
(Foto Wilbert van Woensel - 2011)

Kunstenaar Giny Vos


De kunstenaar roept met de LEDs abstracte beelden op, als echo van het verkeer in het Keizer Karel Viaduct. Door de dynamiek van de voortdurend wisselende beelden ontstaat, wat zij noemt, ‘ruis’. Visuele ruis. Elk paneel is opgebouwd uit 12 x 16 ‘pixels’.

Giny Vos: “Omdat ik de processen, die zich op een bepaalde plek afspelen, even belangrijk vind als de fysieke kernmerken ervan maak ik vaak gebruik van beweging, in de vorm van licht of digitale displays.

Tegelijk vertelt mijn object ook een eigen verhaal, het is geen illustratie van de plek waar het zich bevindt, maar probeert de ervaring ervan uit te breiden. Op die manier wil het werk de gegeven situatie letterlijk en figuurlijk in een ander licht plaatsen waardoor er een nieuwe situatie ontstaat zonder dat het bestaande aan het zicht wordt onttrokken.”

Giny Vos: 'Round'n'Round' cinematic led installation. Een maand opbouw van de installatie is samengeperst in vier minuten

Door het gebruik van microprocessoren verandert het beeld in elk van de 12 mupi’s voortdurend. Daarmee is dit een unieke, dynamische expositie die de Keizer Karel Galerie een bijzondere toegevoegde waarde verleent.

Keizer Karel Galerie

De Keizer Karel Galerie = het viaduct van de Keizer Karelweg onder de A9 in Amstelveen. Hier beheert de gelijknamige Stichting 12 ‘mupi’s’ – verlichte reclamevitrines – aan beide kanten van het viaduct.

‘Ruis’ is een volgende fase in de ontwikkeling van de galerie, die tot nu toe unieke kunst exposeerde, gedrukt op papier of transparant materiaal. ‘Ruis’ verlegt de mogelijkheden die de mupi’s bieden. Leverancier JCDecaux zorgt voor het onderhoud van de mupi’s.  Meer informatie: www.k2g.nl

U bent van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de feestelijke opening om 16.00 uur in de Kunstuitleen, Stadshart Amstelveen. Vanuit de Kunstuitleen lopen wij naar de Keizer Karel Galerie.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.