Bijgewerkt: 20 mei 2022

Lezing van Joost Zwagerman in bibliotheek Amstelveen

Nieuws -> Cultuur

Bron: Bibliotheek Amstelland
09-08-2013

'Kennis is geluk'

Joost Zwagerman (1963) is een van de productiefste en meest veelzijdige auteurs van Nederland met een grote belangstelling voor beeldende kunst. Op zijn onnavolgbare enthousiaste wijze neemt hij u mee tijdens zijn lezing in woord én beeld op woensdag 28 augustus 2013, waarin hij alle informatie onnadrukkelijk verbindt met zijn persoonlijke observaties en herinneringen. Een niet te missen belevenis in bibliotheek Stadsplein met Joost Zwagerman als uw persoonlijke conservator.

Zwagerman Amstelveen
(Foto Keke Keukelaar - 2009)

Joost Zwagerman, schrijver, dichter en essayist


Zwagerman is onder meer bekend van zijn optredens in het televisieprogramma De Wereld Draait Door, waar hij regelmatig een ‘kunstcollege’ geeft. Ook schrijft hij vaak teksten, soms in de vorm van een gedicht, bij het werk van kunstenaars.

Twee essaybundels staan vanavond centraal. De eerste is Alles is gekleurd (2011), waarin Zwagerman talrijke omzwervingen maakt in de kunst, literatuur en popcultuur. Over de kopie als kunstvorm, Parijs versus New York, sabotage in de kunst, het diamanten doodshoofd van Damien Hirst en over nog veel meer.

Met als verbindend motto het korte gedicht van K. Schippers: ‘Als je goed om je heen kijkt / zie je, dat alles gekleurd is.’ De tweede bundel, het vervolg, verscheen in 2012 onder de titel Kennis is geluk. Uitgangspunt voor elk essay in dit boek is tomeloze nieuwsgierigheid. Waarom maakt een kunstenaar een portret van Adolf Hitler als broze, breekbare man?

Wie lijden er meer aan het leven in de serie Mad Men, de mannen, of de vrouwen? Wat is het geheim van het licht in de schilderijen van Vermeer? Waarom huilen mensen sneller bij het luisteren naar muziek dan bij het bekijken van een kunstwerk?

Woensdag 28 augustus 2013 hoort en ziet u het allemaal in de bibliotheek Stadsplein. Laat u verrijken, want ‘kennis is geluk’. Tijd: 20.15 – 22.00. Bibliotheek Stadsplein. Prijs € 12,50. Pashouders € 10,- Voorverkoop korting € 1,- Kaarten via www.debibliotheekamstelland.nl,  of in een van de bibliotheken.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.