Bijgewerkt: 25 juni 2024

Lezing over paus Urbanus I in buitenplaats Wester-Amstel

Nieuws -> Wester-Amstel

Bron: Vrienden van Wester-Amstel
29-11-2014

Zondag 14 december 2014 om 15.00 uur geeft historicus Martin Spaargaren een lezing over Urbanus I in buitenplaats Wester-Amstel. Hoe komt het toch, dat er in Bovenkerk, Nes, Ouderkerk en Duivendrecht kerken staan die aan Urbanus gewijd zijn, en verder alleen ééntje in Limburg? Wie was die Urbanus?

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2014)

St. Urbanus I (paus tussen 223-230) is geboren in Rome en ook vereerd als een heilige in het oosterse christendom, met een feestdag op 25 mei


De enige die een tipje van de sluier kan oplichten, is historicus Martin Spaargaren. Hij heeft onderzoek gedaan naar Urbanus I en een boek over hem geschreven: “Treurzang voor een vergeten bisschop”.

St. Urbanus I (paus tussen 223-230) is geboren in Rome en ook vereerd als een heilige in het oosterse christendom, met een feestdag op 25 mei. Bijna niets is bekend over paus Urbanus I. Zijn pontificaat tijdens het keizerlijke bewind van Alexander Severus viel, zodat hij niet te maken had met de agressieve vervolgingen van christenen. Hij wordt gevierd als een martelaar, maar er is geen bewijs, dat hij daadwerkelijk werd gemarteld voor zijn geloof. Het schisma, dat gemaakt door tegenpaus Hippolytus bleef tijdens zijn bewind actief, maar niets bekend is over hun relatie.

Wat hij te weten is gekomen, kunt u 14 december om 15.00 uur horen op Wester-Amstel. Zondag 14 december 2014 15:00 uur. Buitenplaats Wester-Amstel Amsteldijk-Noord 55 1183 TE Amstelveen. Entree € 8,50, donateurs € 6, kinderen t/m 12 jaar gratis. Koffie en thee gratis Meer informatie: www.wester-amstel.nl Reserveren: literair@wester-amstel.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.