Bijgewerkt: 29 november 2023

Lezing over de grachtengordel en Jordaan in Amsterdam

Nieuws -> Uithoorn

Bron: Bibliotheek Amstelveen
15-11-2013

Uithoorn - 400 jaar geleden startte Amsterdam met de aanleg van de grachtengordel. Eeuwenlang lagen de rijkste en de armste buurt van Amsterdam pal naast elkaar. De grachtengordel en Jordaan leken tot voor kort gescheiden werelden, maar contact was er toch, op vele manieren.

Ook binnen beide buurten bestonden meer sociale verschillen dan buitenstaanders vermoedden. In de Jordaan woonden niet alleen paupers en de grachtengordel was niet overal even deftig. De man die hier alles over weet is Peter-Paul de Baar, hoofdredacteur van het tijdschrift Ons Amsterdam en conservator van het Theo Thijssen Museum in Amsterdam. Hij komt deze avond alles vertellen over dit onderwerp. Uiteraard is er ook ruimte voor uw vragen.

Kleinloog Amstelveen
(Bron Bibliotheek Amstelveen - 2013)

Een foto van de lezing door Peter Paul de Baar: (fotograaf George Hendrik Breitner: Prinsengracht vanaf de Elandsgracht ongeveer 1895 (bron Stadsarchief Amsterdam)


Bovendien is er in het Theo Thijssen Museum in de Jordaan nog tot en met 29 december 2013 een tentoonstelling over dit onderwerp te bezichtigen. De lezing 'Grachtengordel en Jordaan' is op donderdag 28 november 2013 in Bibliotheek Uithoorn. Tijd:20.15 – 22.00 uur. Prijs € 12,50. Pashouders € 10,00 en in de voorverkoop € 1,00 korting. Kaarten zijn on line te verkrijgen via www.debibliotheekamstelland.nl  of in een van de Amstelland Bibliotheken.

Peter Paul de Baar is in 1952 geboren. Hij studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, was redacteur van het UvA-weekblad Folia en daarna freelance journalist. Is sinds 1989 hoofdredacteur van Ons Amsterdam en mede-oprichter van het Theo Thijssen Museum in de Jordaan (sinds 1995). Hij werkt in zijn vrije tijd aan een biografie van deze zeer Amsterdamse schrijver. Adres: Bibliotheek Uithoorn Alfons Ariënslaan 1 1422 BP UithoornAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.