Bijgewerkt: 22 juli 2024

Lezing over 'Nabokov en zijn boek Lolita' op Wester-Amstel

Nieuws -> Wester-Amstel

Bron: Vrienden van Wester-Amstel
05-11-2016

De Russisch-Amerikaanse schrijver Vladimir Vladimirovitsj Nabokov heeft bijna 40 titels op zijn naam staan: gedichten, verhalen, toneel en biografieën. En een boek over vlinders. Maar 'Lolita' (1955) is het meest bekend. Pieter Veenboer, oud-leraar Engels en voormalig rector van het KKC in Amstelveen, is een kenner van het werk van Nabokov en weet heel veel over de schrijver en diens beroemdste en beruchtste boek te vertellen. Is Lolita een roman over een pedofiel, of zit er meer achter? Werd het boek terecht verboden, en wat waren de argumenten?

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2008)

Buitenplaats Wester-Amstel


Adres: Buitenplaats Wester-Amstel Amsteldijk-Noord 55 1183 TE Amstelveen. Zondag 13 november 2016 15.00 uur Prijzen: gasten € 8,50, donateurs € 6, kinderen t/m 12 jaar gratis. Voor aanvang gratis koffie en thee. Reserveren:  literair@wester-amstel.nl

Lolita?

Lolita is een roman van Vladimir Nabokov, in het Engels geschreven en gepubliceerd in 1955 in Parijs, in 1958 in New York en in 1959 in Londen. De eigen vertaling van het boek in het Russisch door Nabokov werd in New York door Phaedra Publishers gepubliceerd in 1967. De roman is opmerkelijk voor zijn controversieel onderwerp: de hoofdpersoon en onbetrouwbare verteller, een professor literatuur van middelbare leeftijd genaamd Humbert Humbert, is geobsedeerd door de 12- jarige Dolores Haze, met wie hij seksueel betrokken raakt, nadat hij haar stiefvader wordt. De naam 'Lolita' is zijn privé bijnaam voor Dolores.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.