Bijgewerkt: 25 juni 2024

Lezing fresco's in Italiaanse buitenhuizen op Wester-Amstel

Nieuws -> Wester-Amstel

Bron: Vrienden van Wester-Amstel
05-10-2012

Lezing van Ernest Kurpershoek over Muurschilderingen in Italiaanse buitenhuizen

Zondag 14 oktober 2012 geeft Ernest Kurpershoek op de Buitenplaats Wester-Amstel een lezing over fresco’s in Italiaanse buitenhuizen. Frescokunst, het schilderen met waterverf op een natte laag kalk, is eeuwenlang in Italië de meest bewonderde kunstvorm geweest. Bijna alle grote kunstenaars hebben zich onderscheiden op het gebied van de muurschilderkunst. Veel fresco’s bevinden zich in kerken, maar zij vormden ook een essentieel onderdeel van het unieke totaalkunstwerk van een Italiaanse villa.

fresco Amstelveen
(Bron E. Kurpershoek m - 2012)

Afgebeeld zijn de muurschilderingen door Paolo Veronese in de Villa Barbaro in Maser (Noord-Italië). Het is een van de villa's die de 16de-eeuwse architect Andrea Palladio in de Veneto bouwde. De opdrachtgevers waren de gebroeders Marcantonio en Daniele Barbaro, aristocraten van Venetiaansen huize.


Ernest Kurpershoek is kunsthistoricus, werkzaam als publicist, docent en reisbegeleider. Hij is gespecialiseerd in Italiaanse fresco’s in met name de Renaissance en Barok. Daarover schreef hij in 2011 een klein en kundig boek, zoals recensente Marianne Vermeijden in NRC-Handelsblad het lovend noemde.

In zijn lezing zal Ernest Kurpershoek ingaan op, hoe de schilderingen tot stand kwamen en welke rol ze speelden in samenhang met andere kunstvormen en de (tuin)architectuur van een villa.

Zondag 14 oktober 2012, aanvang 14:00 uur Buitenplaats Wester-Amstel Amsteldijk-Noord 55 1183 TE Amstelveen. Entree  € 8,50  donateurs € 6 Meer informatie op de website www.wester-amstel.nl

Fresco?

Fresco (meervoud fresco's) is een techniek van muurschildering, uitgevoerd op vers gelegd kalkpleister. Het water wordt gebruikt als bindmiddel voor het pigment en door het vastmaken van de pleister, het schilderij wordt een integraal deel van de wand. Het woord fresco (Italiaans: affresco) is afgeleid van het Italiaanse bijvoeglijk naamwoord fresco en betekent 'vers'.

Fresco kan dus worden vergeleken met secco muurschildering technieken, op pleisters van kalk, aarde, of gips, of toegepast als aanvulling op het schilderen in fresco. Het fresco techniek is al sinds de oudheid en is nauw verbonden met de Italiaanse renaissance schilderkunst.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.