Bijgewerkt: 8 augustus 2022

Levensechte ZiROP rampoefening op de Spoedpost Amstelland

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Ziekenhuis Amstelland / Amstelveenweb
03-10-2011

Woensdagavond 28 september 2011. Even voor 19.30 uur vindt een explosie plaats in het Htel complex in Amstelveen. Muren raken ontzet, er is brand en veel rondvliegend glas. Op de eerste etage is een congres met honderd gasten. De paniek slaat toe en mensen worden onder de voet gelopen. Er zijn tientallen gewonden...

zirop Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

De huurders van het Htel Serviced Apartments complex in Amstelveen wisten gelukkig niets van de 'ramp'


Een mooi rampscenario voor een levensechte Ziekenhuis Rampen Opvangplan (ZiROP) rampoefening op de Spoedpost Amstelland in samenwerking met GHOR (Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen) en LOTUS. De GHOR coördineert de inzet van geneeskundige hulpverlening bij grootschalige incidenten. LOTUS is de Landelijke Opleiding Tot Uitbeelding van Slachtoffers.

zirop Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Een zogenaamde Verbindingtuig van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland ontvangt de meldingen


De eerste slachtoffers schuifelden al vóór de officiële melding door het ziekenhuis. Zij waren zelf naar het ziekenhuis gelopen. Veel slachtoffers kwamen echter per ambulance binnen en werden snel getriageerd (sorteren van gewonden op ernst van de verwonding). Geen tijd voor een uitgebreid gesprek, maar meteen doorverwijzen. De ernstige gevallen T1 en T2 gingen naar de Spoedeisende Hulp (SEH) afdeling, waar zij werden opgevangen door teamleider Marjolijn.

zirop Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

In de verbindingtuig staan alle meldingen op de schermen


Zij verwees ieder naar een kamer, waar een team van medici en verpleegkundigen klaarstond. De T3-ers werden zorgzaam begeleid naar het behandelcentrum door een vrijwilliger, of andere begeleider. ‘No play, no play’. Klonk het regelmatig door de gang van de SEH. Ambulance medewerkers laveerden door het spektakel heen met echte patiënten, want die werden ook binnengebracht.

zirop Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

In een grote tent worden de 'slachtoffers' onderzocht


zirop Amstelveen
(Foto ZHA - 2011)

De 'slachtoffers' worden geregistreerd


zirop Amstelveen
(Foto ZHA - 2011)

De Spoedpost Amstelland werkt samen met GHOR (Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen) en LOTUS (Landelijke Opleiding Tot Uitbeelding van Slachtoffers) tijdens de oefening


zirop Amstelveen
(Foto ZHA - 2011)

Een 'slachtoffer' op bed wordt naar een onderzoek gereden


‘Ik wil naar huis! Bel een taxi!’ - schreeuwde Roy, een zeer verwarde LOTUS slachtoffer. En dat allemaal onder toeziend oog van heel veel observatoren, die niet meer opvielen in het levensechte spel van slachtoffers en hulpverleners. Om 21.15 uur waren de slachtoffers weer hersteld en ontdaan van hun wonden. ‘Had ik je mooi tuk!’ Grapten ze naar elkaar tijdens de afsluitende borrel in het restaurant.

Chapeau! voor de 70 mensen die aan de operatie meewerkten. ZiROP oefenleider en organisator Björn Schuurman kan tevreden terugkijken op een goed verlopen rampoefening. De evaluatie zal uitwijzen, waar de knelpunten zaten. Want die zullen er ongetwijfeld wel zijn geweest.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.