Bijgewerkt: 27 mei 2024

Lentemarathon 2019 van Amstelveen op 24 maart

Nieuws -> Sport

Bron: AV Startbaan
12-12-2018

Ten zuiden van Amsterdam bevindt zich Amstelveen, ingeklemd tussen het Amsterdamse Bos, de Kalfjeslaan, de Amstel en het open veenweidelandschap van de Middelpolder en de Bovenkerkerpolder. Amsterdam heeft maar liefst vijf atletiekverenigingen en Amstelveen telt er één Atletiekvereniging Startbaan met een eigen atletiekbaan, fitnessruimte en clubhuis aan de Startbaan gelegen, in het zuidelijke stadsdeel.

Vanuit Amsterdam wordt al tientallen jaren in de herfst de Marathon van Amsterdam gelopen, en sinds 2017 heeft Amstelveen een eigen marathon. Deze marathon wordt in het voorjaar gelopen en kreeg als werknaam 'Lentemarathon' mee. In 2017 schreven zich 1700 lopers in, waarmee alle verwachtingen overtroffen werden. Een duidelijker signaal dat er behoefte is aan een tweede marathon in de Amsterdamse regio kan niet gegeven worden.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De lopers ter hoogte van Bovenkerk tijdens de 1ste Lentemarathon van Amstelveen op 2 april 2017


Op 24 maart 2019 vindt de derde editie van de Lentemarathon plaats. Naast een hele marathon kan men zich inschrijven voor een halve marathon en teams van vier kunnen de afstand afleggen in delen van ongeveer 10 kilometer. De Atletiekvereniging Startbaan organiseert al jaren de Nationale Estafette Kampioenschappen in september en het was duidelijk bij het opzetten van een marathon dat het aspect van het in estafette lopen niet mocht ontbreken.

Het parcours van de marathon en de estafettemarathon is van grote schoonheid. Er wordt gestart vanaf de atletiekbaan in Amstelveen-Zuid, vervolgens voert de route langs de Amstel, tot bij Uithoorn, door de weilanden van de Bovenkerkerpolder naar het Amsterdamse Bos, waar vele kilometers worden afgelegd, naar de finish op het Stadsplein van Amstelveen. In 2017 bij de eerste editie van deze marathon was het in de middag een gezellige drukte bij de finish in het stadshart van Amstelveen. De route is praktisch geheel vlak en ligt voor het grootste deel onder zeeniveau. Om de vijf kilometer zijn er posten met water, sportdrank en soms een stuk banaan.

Naast de lopers hechten wij aan een grote groep enthousiaste medewerkers/vrijwilligers, onze helden, voor allerlei klussen vóór, tijdens en ná de marathon. Nog iets over de Bovenkerkerpolder. Het gaat slecht met de weidevogels in Nederland, de aantallen grutto’s, kieviten, veldleeuweriken en slobeenden lopen al jaren terug. In de Bovenkerkerpolder wordt in 2019 de Weidevogelboulevard geopend. Beheersmaatregelen als het hoger zetten van de grondwaterstand en het inzaaien van een bloemrijke bermvegetatie zorgt ervoor dat hier de biodiversiteit aardig op peil blijft en mogelijk zelfs verbetert. De Lentemarathon gaat dwars door de Bovenkerkerpolder en de lopers hebben goed uitzicht op het mooie weidelandschap hier. Alle informatie op www.lentemarathon.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.