Bijgewerkt: 22 september 2023

Lennart de Looze de lijsttrekker van GL-Amstelveen over zijn visie voor de stad

Nieuws -> Politiek

Bron: GroenLinks-Amstelveen
14-03-2022

In een open brief aan Amstelveen vertelt Lennart de Looze, lijsttrekker van GroenLinks-Amstelveen, over zijn visie voor Amstelveen. Volgens hem is de balans tussen sociaal en liberaal beleid zoek in Amstelveen. Dat is duidelijk zichtbaar in de samenleving. De Looze: ‘Ik roep de kiezers op om de balans te herstellen. Doe een stapje naar links!’

Lennart de Looze verwoordt zijn visie als volgt: 'Het feit is gewoon dat Amstelveen van oudsher een behoudende en liberale gemeente is. Dat kan je leuk vinden of niet, het is gewoon zo. Aan het stuur zit de VVD als grootste partij, en D66 zit daar als tweelingbroertje naast. Ze voeren een rechts beleid, waarvan de gevolgen steeds beter zichtbaar zijn in de samenleving: een grote woningcrisis, totaal geen plan om Amstelveen van het gas af te brengen, weinig oog voor sociaal zwakkeren. Maar we kunnen met ons allen de balans herstellen! Het wordt tijd dat deze liberale meerderheid een stukje naar de sociale kant wordt getrokken. Dat is niet kneiterlinks, dat is verstandig beleid dat echt om mensen geeft.

Foto Amstelveen
(Foto GL-Amstelveen - 2022)

Lennart de Looze de lijsttrekker van GroenLinks-Amstelveen


De gevolgen van dit liberale beleid zijn waarschijnlijk het meest zichtbaar op de woningmarkt. Overal is een woningcrisis, maar in Amstelveen is het wel heel bar. De gemeente greep jaren niet in, terwijl de problemen op de woningmarkt steeds nijpender werden. Want kijk: jongeren moeten 17 jaar wachten op een woning. Mensen met een middeninkomen zijn kansloos om te huren of te kopen. Ouderen zitten vast in een te grote of in een ongeschikte woning. Ja, er zijn mensen met wie het goed gaat op de woningmarkt: dat zijn de mensen met geld, die huizen wegkapen om geld te verdienen over de rug van een ander. GroenLinks roept op: bevries de huren, pak huisjesmelkers keihard aan en laat ontwikkelaars echt betaalbare woningen bouwen. Als ze dat niet doen, gaat de gemeente dat zelf doen. Dat kan de gemeente!

Het gebrek aan regie vanuit de gemeente is op meer terreinen zichtbaar. Bijvoorbeeld bij de energietransitie. We móeten stappen zetten door een voortrekkersrol te pakken en duidelijkheid te geven aan onze inwoners wat er met de energievoorziening in hun wijk gaat gebeuren. We mogen niet langer met de armen over elkaar staan wachten tot de markt een oplossing biedt. Dat gaat niet gebeuren. Twintig jaar geleden pleitte GroenLinks al voor wat nu de energietransitie heet. Als we tóen met de energietransitie waren begonnen, dan waren de problemen met de hoge gasrekeningen nú een stuk minder. Daarom stelt GroenLinks voor om te investeren in een eerlijke transitie. Mensen die niet zelf in staat zijn om te investeren in verduurzaming van hun huis, moeten geholpen worden. Anders klopt de volgende crisis al op de deur: Amstelveners die hun torenhoge gasrekening niet kunnen betalen.

GroenLinks is momenteel derde partij in Amstelveen, en de grootste oppositiepartij. We hebben de afgelopen jaren tal van inhoudelijke voorstellen ingediend om de koers van Amstelveen socialer en groener te maken. Maar nu is het tijd voor de volgende stap: een plek aan de onderhandelingstafel is cruciaal. GroenLinks staat klaar om verantwoordelijkheid te nemen door een wethouder te leveren en de samenwerking met andere partijen te zoeken. Wij zijn er klaar voor. Het is alleen essentieel om komende week een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten bij de verkiezingen. Daarom roep ik de kiezers op: 'Zet een stapje naar links, dat is echt nodig in Amstelveen!'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.