Bijgewerkt: 2 oktober 2023

Leerzame bijendag in Elsenhove

Nieuws -> Natuur

Bron: Amstelveenweb.com
29-08-2006

Op zondag 27 augustus 2006 heeft de Nederlandse Bijenhoudersvereniging Amstelland (NBVA )een succesvolle bijen themamiddag op speelboerderij Elsenhove gehouden.

Bijenhuis Elsenhove Amstelveen(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Het bijenhuisje van Elsenhove met kunstbijenLeden van de NBVA, de imkers, hebben de bezoekers laten zien, hoe de bijenvolken leven en werken, dus nectar verzamelen. Henk Kooij de secretaris van de vereniging gaf uitleg, over het honingslingeren.

Ontzegelvork Elsenhove Amstelveen(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Voor het slingeren maakt de imker met een ontzegelvork de honingkamers vrij (waszegels), waarna hij de volle raten in de honingslinger plaatst.


.
Honingkamers Elsenhove Amstelveen(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

HoningkamersDaarna kan het eigenlijke slingeren beginnen. Vanuit het snel ronddraaiende apparaat begon de honing langzaam naar beneden vloeien en na het openen van een kraantje onderin de ton vloeide een dikke straal honing weg. De honing werd opgevangen in een vat met een dubbele zeef erop, om restjes van de geslingerde honingraat op te vangen.

Honingslingeren Elsenhove Amstelveen(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

De heer Herman Groen (vice-voorzitter van de vereniging) met een jonge toekomstige imkerDe wasdekseltjes en restjes honingraat werden uitgezeefd. Daarna werd de honing in potjes gevuld en iedereen mocht de verse honing proeven.

Honingverkoop Elsenhove Amstelveen(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Een tafel stond vol met allerlei honingproductenHoning wordt genoemd naar de bloemen waar het vandaan komt: klaverhoning van de klaver, lindehoning komt van de linde, enz . Elke bloemsoort levert honing met een eigen kleur, geur en smaak. Is de honing afkomstig van verschillende gewassen, dan wordt dat gemengde of melange honing genoemd.

Henk Kooij Elsenhove Amstelveen(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

De heer Henk Kooij (secretaris van de vereniging) vertelt met groot enthousiasme over zijn bijenvolkenIn een met hoge (2m) heggen afgeschermd houten huisje op de boerderij waren twee bijenvolken geplaatst. Daar kon iedere bezoeker naar de werkende honingfabriek kijken. Zo toonde dhr Groen ook de koningin met de werkbijen.

Bijen  Elsenhove Amstelveen(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

De hoofdrolspelers van de dag hadden geen tijd voor de bezoekersGelukkig voor de bezoekers en voor de imkers was zondag een prachtige en zonnige dag, dus ook de bijen konden laten zien wat ze elke zomerdag doen: van de bloemen nectar en stuifmeel halen. Het was een zeer leerzame middag.


Website: NBVA, Bevordering der Bijenteelt in Nederland, Bijenhouden imkerforum


 Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.