Bijgewerkt: 17 april 2021

Laserbehandeling spataderen volledig vergoed

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Ziekenhuis Amstelland / Wikipedia
03-03-2008

Vaatchirurgen in Ziekenhuis Amstelland werken met de nieuwste technieken en apparatuur.

Ziekenhuis Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Ziekenhuis Amstelland


Half februari 2008 heeft het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) bepaald dat de laserbehandeling bij spataderen voortaan onder de dekking van de Zorgverzekeringswet valt. Deze nieuwe techniek is een patiëntvriendelijk alternatief voor de klassieke operatieve spataderbehandeling.

In het Ziekenhuis Amstelland werken 2 vaatchirurgen al drie jaar met de endoveneuze lasertherapie (EVLA). Deze methode is minder pijnlijk en laat nauwelijks littekens na, waardoor de patiënt vrijwel onmiddellijk na de behandeling zijn activiteiten kan hervatten. Tot nu toe werd deze geavanceerde behandeling door de zorgverzekeraar niet bij iedereen vergoed, maar gelukkig is daar nu verandering in gekomen. Elke patiënt met een basispakket en duidelijke klachten komt voor een dergelijke behandeling in aanmerking.

“Een zeer verheugende ontwikkeling”, aldus de vaatchirurgen in Ziekenhuis Amstelland, dr J. A. Lawson en dr P. J. van Aken. “Want het is al geruime tijd niet meer in alle gevallen nodig om spataderen te ‘strippen’. Als na een echo- of duplexonderzoek blijkt dat het mogelijk is kunnen wij deze nieuwe EVLA-techniek toepassen. Voor de patiënten is dit een hele verbetering. De behandeling kan onder lokale verdoving gedaan worden en het dragen van een kous is beperkt tot enkele dagen”.

Op de afdeling Vaatchirurgie van het Ziekenhuis Amstelland zijn al meer dan 900 van deze procedures uitgevoerd . De vaatchirurgen werken met de allernieuwste generatie laserapparatuur (de ELVeS 1470 nm endolaser). Door de hogere golflengte van het laserlicht wordt de vaatwand zorgvuldiger bewerkt. Er treden daarom minder complicaties en bijverschijnselen op dan bij de oude Endoveneuze Laserbehandeling.

Wat zijn spataderen?

Spataderen of varices zijn ontsierende en soms pijnlijke verwijdingen van aderen, bijvoorbeeld in de benen. Spataderen ontstaan onder andere door vaak en langdurig stilstaan. Spataderen zijn in hoge mate erfelijk.

Spataders Amstelveenweb
(Wikipedia - 2008)

Spataders in de been


Spataderen kunnen worden verwijderd door scleroseren (inspuiten), door laserbehandeling (endoveneuze lasertherapie) of operatief ingrijpen (klassieke strip, flebectomie volgens Müller). Bij spataderen bestaat steeds de kans dat ze, na verwijdering, na verloop van tijd terug komen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.