Bijgewerkt: 27 mei 2023

Landing van de space shuttle Atlantis

Nieuws -> Technologie

Bron: NASA
21-07-2011

De NASA heeft een realtime stream verbinding gemaakt met het Kennedy Space Center in Orlando, Florida (USA), waar de STS-135 bemanning wordt klaargestoomd via de radio, om vandaag, donderdag 21 juli 2011 de space shuttle Atlantis succesvol te kunnen landen op Aarde.

Plaatsvervangend hoofd van het Astronaut Office, Rick Sturckow verkent het vliegweer op het Kennedy Space Center om ter plekke waarnemingen doen, die zullen helpen bij de beslissing om met de landing van de shuttle te beginnen.

Volgens Sturckow boven Florida is een 'zeer duidelijk' hemel te zien en met het weer heeft hij geen zorgen. De 'shuttle burn' staat gepland voor 04:49:04 en zal leiden tot een landing op 05:56:58 USA tijd en dat zal in Nederland ongeveer om 11 uur 57 zijn.


Stream videos at Ustream Landing van de space shuttle Atlantis

Laatste space shuttle missie

Het is de laatste missie van het space shuttle programma van de NASA. De STS-135 werd op 8 juli 2011 gelanceerd en werd  uitgevoerd door de Atlantis en nam de Multipurpose Logistics Module (MPLM) Raffaello mee naar het Internationaal ruimtestation ISS.

Hoewel de missie was toegestaan, had in eerste instantie geen krediet in de NASA-begroting, hetgeen vragen oproept over de vraag, of de missie überhaupt zou vliegen. De door de Amerikaanse regering goedgekeurde begroting medio april 2011 en gaf 5,5 miljard dollar voor de ruimtevaartprogramma van de NASA’. Volgens NASA, heeft deze begroting maakte een einde van alle zorgen over de financiering van de STS-135 missie .

NASA kondigde de STS-335/135 crew aan op 14 september 2010. Het was de eerste keer, dat een bemanning van vier heeft overgevlogen naar het International Space Station. De laatste shuttle missie om met slechts vier bemanningsleden te vliegen gebeurde 28 jaar eerder: STS-6 op 4 april 1983 aan boord van Space Shuttle Challenger.

Slechts vier astronauten werden toegewezen aan de missie, ten opzichte van de normale zes, of zeven, omdat er niet langer iedere ruimte in de shuttles klaar was voor een redding. Als de shuttle werd ernstig beschadigd op een baan in de ruimte, dan zou de vier zich kunnen verplaatsen naar het International Space Station. Alle STS-135 bemanningsleden waren aangekleed op maat gemaakte Russische Sokol ruimtepakken en gegoten Sojoez zitting liners voor deze mogelijkheid.

Google Earth

U kunt de space shuttle nu volgen tijdens de lancering en landing in Google Earth met behulp van real-time gegevens van Mission Control. U moet Google Earth downloaden om dit bestand te kunnen gebruiken. Heeft u nog geen Google Earth? Download het hier.

Nadat u hebt Google Earth geïnstalleerd, download hier de live groundtrack bestand, of een herhaling van de STS-135 klim.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.