Bijgewerkt: 3 juni 2023

Landelijke campagne tegen WhatsApp-fraude

Nieuws -> Politie

Bron: Politie NL
16-10-2020

Van fraude via WhatsApp (ook wel vriend-in-noodfraude) kwamen de afgelopen maanden gemiddeld honderd aangiften per dag binnen bij de politie. Om deze fraudevorm beter aan te kunnen hanteert de politie een landelijke aanpak. Daarnaast start vanaf 16 oktober 2020 op Facebook en Instagram een stevige preventiecampagne om slachtoffers te waarschuwen tegen deze vorm van oplichting. Mede gevoed door de corona-uitbraak is de vriend-in-noodfraude of VIN-fraude een groeiend fenomeen. In februari, maart 2020 steeg het aantal aangiften van 130 naar 300 per week. Na de invoering van de internetaangifte voor cybercrime eind april, steeg het aantal aangiften van VIN-fraude nog sneller. Vanaf september kwamen er meer dan 100 aangiften per dag binnen, waaronder ook pogingen.

Nieuw nummer. Deze vorm van fraude komt verreweg het meeste voor via WhatsApp maar kan ook plaatsvinden via e-mail, SMS, Snapchat of Telegram. De meeste VIN-fraudes beginnen met een bericht dat een vriend, familielid of andere bekende dringend financiële hulp nodig heeft. De vriend zit bijvoorbeeld zogenaamd vast in het buitenland en is zijn geld, telefoon en papieren kwijt. Of hij heeft zijn telefoon per ongeluk in de wasmachine gedaan en kan daarom niet internetbankieren. U wordt gevraagd om snel geld over te maken. Als u hieraan meewerkt, volgt er vaak een tweede verzoek. Achteraf blijkt vaak het account van deze vriend gehackt te zijn of is er een vals account of een nieuw telefoonnummer gebruikt door de oplichter. De vriend in kwestie is zich van geen kwaad bewust.Landelijke aanpak. Om de vriend-in-nood-fraude efficiënter aan te pakken, worden sinds kort alle landelijke internet-aangiftes gebundeld en geautomatiseerd onderzocht op naam en telefoonnummer/bankrekeningnummer. Hiermee kan geanalyseerd worden hoe de netwerken in elkaar zitten. Door alle zaken op deze manier naast elkaar te leggen ontstaan clusters van oplichtingen die zeer waarschijnlijk door hetzelfde criminele netwerk gepleegd zijn. Deze clusters van zaken worden aangeboden aan de regionale onderzoeksteams.

Aangiftes. De meest effectieve manier om fraude te bestrijden, blijft het voorkómen ervan. Dat geldt zeker voor vriend-in-noodfraude. Het is van groot belang dat mensen zich bewust zijn van deze sluwe werkwijze van criminelen. We spannen ons daarom in om slachtoffers te waarschuwen voor deze vorm van fraude. Op 16 oktober start een preventiecampagne op Facebook en Instagram. Ouders en grootouders krijgen op Facebook een waarschuwing en concrete tips om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van VIN-fraude en hun ‘kinderen’ worden via Instagram aangespoord om te waarschuwen voor deze vorm van oplichting.

Aangifte doen van WhatsAppfraude. Als u slachtoffer bent geworden van WhatsAppfraude, is het advies om via deze pagina aangifte te doen. Het neemt minder tijd in beslag en de aangiftes komen direct bij de juiste afdeling terecht. Als u aangifte wilt doen via internet moet u wel beschikken over een DigiD. Lees meer over: Wat is WhatsApp-fraude (vriend-in-noodfraude)?  Ik kreeg een WhatsApp-bericht van een bekende

WhatsApp Messenger, of gewoon WhatsApp, is een Amerikaanse freeware, cross-platform messaging en Voice over IP (VoIP) dienst die eigendom is van Facebook, Inc. Het stelt gebruikers in staat om tekstberichten en spraakberichten te versturen, spraak- en videogesprekken te voeren en afbeeldingen, documenten, gebruikerslocaties en andere media te delen. De client-applicatie van WhatsApp draait op mobiele apparaten, maar is ook toegankelijk vanaf desktopcomputers, zolang het mobiele apparaat van de gebruiker verbonden blijft met het internet, terwijl hij of zij de desktopapp gebruikt. De dienst vereist dat gebruikers een standaard mobiel telefoonnummer opgeven om zich bij de dienst te registreren.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.