Bijgewerkt: 21 juni 2024

Laatste raadsvergadering

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
20-07-2006

Tijdens de laatste raadsvergadering voor het zomerreces, afgelopen woensdagmiddag (12 juli 2006)- en avond, viel weer eens bitter weinig te beleven: als vanouds verzandde het debat in oeverloos politiek gebrabbel, een schattig oplevinkje daargelaten.

Aan de bomvolle agenda lag het niet: die beloofde een politieke discussie op het scherp van de snede. De 'Politieke Agenda 2006-2010' stond immers op het programma: het stuk dat bepaalt wat er de komende vier jaar gaat gebeuren in Amstelveen. En vooral ook wat het gaat kosten. Als opwarmertje voor dat debat, fietste nog even de toekomstige opwaardering van de N201 langs, van levensbelang voor de bereikbaarheid van Amstelveen. De ChristenUnie had de middag nog hoopvol geopend met een sympathieke oproep om ouders, verzorgers, slijterijen, instanties en instellingen een brief te sturen om te waarschuwen voor het grote gevaar van alcoholgebruik door jongeren.


Maar de eenmansfractie kreeg geen enkele bijval van andere partijen. Na de aandoenlijke oproep kon het grote langverwachte debat beginnen (niet voor niks was de vergadering vervroegd naar drie uur 's middags), maar pijnlijk genoeg bleek de oproep van de ChristenUnie (door Koops wordt de partijnaam steevast uitgesproken als Gggrristen-Unie), één van de absolute hoogtepunten van de avond.


Niks geen knallend vuurwerk, uitelkaar vallende colleges of overspannen (oud-)wethouders. Binnen een half uur N201-debat was al een aanzienlijk deel van de perstribune volledig murw geslagen door breed uitgemeten gepriegel over puntjes op de i, die ook voor de vergadering al gezet hadden kunnen worden.


Zo deed GroenLinks er liefst anderhalf uur over om in de kwestie N201 op dezelfde lijn te komen als het college. En in de visie van Groen- Links deed vooral het college er liefst anderhalf uur over om op dezelfde lijn te komen als GroenLinks. Het zijn gevoelige nuanceverschillen, die de politiek zo kinderlijk typeren.


Een star D66 was met geen mogelijkheid op de lijn van het college te krijgen en wilde pertinent geen dubbelbaans weg door de polder, maar slechts een enkele. Linda Roos (BBA) sprak D66's fractievoorzitter Rien Alink zelfs vermanend toe: „Wij hebben ook jaren tegen de weg gestemd, maar nu deze er komt maakt het mij geen bal uit hoe die eruitziet," aldus Roos. Heerlijk, dat ongecompliceerde karakter van BBA.

Alink moest er kort om gniffelen. Natuurlijk ga je als politiek-verslaggever (groot woord, maar het is in Amstelveen echt veel minder interessant dan het klinkt) niet naar een raadsvergadering om te lachen, want politiek is nou eenmaal serieus, maar je hoopt altijd wel op een verzetje. In het debat over de 'Politieke Agenda' waren er een paar verzetjes. Zo kreeg ik een smsje van een bevriende journaliste die wilde weten of het saai was (ja) en ik heb mijn moeder gebeld omdat ze 12 juli zestig werd (nogmaals gefeliciteerd mams) en daar moest ik het dan mee doen.

Alhoewel, als dat het leukste was, dan is dat misschien een beetje respectloos naar de politici die hebben zitten zweten op diepgaand betoog of op een leuke kwinkslag in het debat. Dus vooruit - er waren wel een paar vermeldenswaardige zaken.

Zo werd Sander Mager (GL) tegen het eind van de avond plotseling ouderwets grappig, tijdens de behandeling van de moties. Hij vroeg zich af of hij bij de maatregelen die de VVD wil nemen tegen de groei van 'gevaarlijke onkruiden' in het lokale groen vooral aan 'vleesetende planten' moest denken (= lollig) en vond hij in de plannen van het CDA voor betere bewegwijzering naar het Stadshart „een bewegwijzerde tractorroute vanuit de PC Hooftstraat een tikkeltje overbodig" (= creatief).

Maar er waren meer grappige uitschieters: Gerben Drost sprak geheel in stijl van „een burgemeester en wethouders om te zoenen", maar de winnaar van de avond werd toch echt VVD-er Hans Bulsing. De Joost Prinsen van de Amstelveense politiek vatte, in tijdgebrek geraakt door een uitvoerig betoog, in vijf seconden een ellenlange motie samen in onverstaanbaar gebrabbel en zei toen droog:. „Het gaat om de conclusie, de rest is allemaal onzin.".

Houd dat er na de zomer alsjeblieft in.

door André Gerritsen


Beknopte besluitenlijst raad 12 juli 2006Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.