Bijgewerkt: 5 december 2023

Laat je niet vastpinnen!

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Amsterdam-Amstelland
23-06-2010

8 jaar straf en een torenhoge schuld! Dat is het gevolg van fraude met je bankrekening. Politie Amsterdam-Amstelland waarschuwt jongeren niet in te gaan op de verleidingen van het snelle geld. Kort geleden pakte de politie nog veertien personen op.

Criminele organisaties zijn voortdurend bezig met het benaderen van scholieren met een smoes, hun bankrekening ter beschikking te stellen. Ze doen dit om crimineel verkregen geld op een voor hun veilige manier weg te sluizen. Als de scholier instemt dan krijgt deze een aanzienlijk geldbedrag op de bankrekening gestort.

Van de jonge rekeninghouder wordt dan verwacht dat het geld wordt opgenomen en afgedragen aan de “ronselaar”. Als dank voor het gebruik van de rekening wordt de scholier een flink geldbedrag in het vooruitzicht gesteld die meestal niet wordt uitbetaald omdat de “ronselaar”dan al met de buit is verdwenen.

The Box Report ging mee met een politie actie, waarbij jongeren die hun bankrekening aan criminelen hebben uitgeleend, van hun bed worden gelicht. Het geld, dat ze daarvoor vingen leek makkelijk verdiend.

8 jaar

Twee van deze ronselaars, een man en een jonge vrouw, werden deze week door de rechter veroordeeld tot gevangenisstraffen van anderhalf jaar voor fraude met een omvang van ongeveer 300.000 euro en het terugbetalen van een fors bedrag aan de bank. Elf jeugdige scholieren kregen taakstraffen van veertig tot tachtig uur, waarna de grootste problemen nog komen, omdat de scholieren met hun rekening hebben gefraudeerd en het schadebedrag terug moeten betalen.

De scholieren komen op een soort zwarte lijst van de banken. Daardoor is het gedurende acht jaar niet mogelijk om bijvoorbeeld een telefoonabonnement, of een lening voor een scooter af te sluiten. Je kunt dan ook geen bankrekening openen. Dat laatste is zeer lastig als je geld gaat verdienen en je werkgever het salaris niet kan overmaken.

Uit het politieonderzoek is verder gebleken, dat in vergelijking met andere misdrijven, relatief veel meisjes en jonge vrouwen op deze vorm van fraude worden betrapt. Het aandeel van mannen en vrouwen is hierin namelijk gelijk.

De politie start deze week een nieuwe waarschuwingscampagne met posters en flyers op scholen en op publieke plaatsen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.