Bijgewerkt: 28 mei 2024

'Kwaliteit lijn 51 moet beter'

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Weekblad
15-07-2009

Het GVB moet geprikkeld worden tot een betere dienstuitvoering voor sneltram 51. Burgemeester en Wethouders van Amstelveen hebben daar om gevraagd bij de Stadsregio Amsterdam. Het college wil onder meer een aparte bonus/malusregeling specifiek voor lijn 51.

Tram 51 Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Stoelen in tram 51


Momenteel geldt er een bonus/malusregeling voor het gehele metronet, waarvan lijn 51 deel uitmaakt. Als het GVB beter presteert dan de norm in de regeling, dan ontvangt het meer geld; presteert het minder, dan wordt het bedrijf gekort. Omdat de andere drie metrolijnen betrouwbaarder zijn, ontstaat er ondanks de matige prestaties op de Amstelveenlijn toch een redelijk hoge gemiddelde kwaliteit van de dienstuitvoering van alle lijnen samen.

'Daardoor is er geen prikkel om lijn 51 naar een hoger betrouwbaarheidsniveau te tillen,' constateren B en W. Het college houdt het pleidooi voor een aparte bonus/malusregeling voor lijn 51 in een brief aan de Stadsregio Amsterdam, die opdrachtgever is voor het openbaar vervoer in en om de hoofdstad. Daarin verwijzen B en W naar een recente motie van de gemeenteraad waarin grote ontevredenheid wordt geuit over de sneltram.

'Regelmatig vallen metroritten en metrostellen uit, wordt (ook in de spits) gereden met enkele metrostellen en vertoont de dynamische reisinformatie op de Amstelveenlijn haltes onjuiste informatie,' schrijven B en W.

De brief is een reactie op het Plan van Eisen voor de vervoerconcessie Amsterdam 2012, waarin ook het inkorten van lijn 51 tot de Spaklerweg als mogelijkheid werd genoemd. Daarvan is inmiddels duidelijk, dat ook de Regioraad er geen voorstander van is.

Comfort en netheid

B en W willen, dat de aparte bonus/malusregeling voor lijn 51 in het Plan van Eisen wordt op­genomen. Andere eisen zijn dat er op de stations werkende omroepinstallaties aanwezig zijn en dat 'comfort en netheid' van het interieur verbetert. In de sneltrams moet verder de Zuidtangent beter worden aangegeven als snelle verbinding naar Amstelveen en Amsterdam Bijlmer/ Arena en het busstation.

B en W zijn wel tevreden over de handhaving na 2012 van de stadstramlijn 5. Wel ziet het college de bestemmingen Leidseplein en Museumplein graag opgenomen, als verplichte on­derdelen van de route van lijn 5. Ook wil zij graag dat bij de halte Oranjebaan expliciet wordt omgeroepen dat reizigers hier kunnen overstappen op onder meer de Zuidtangent.

Verder willen B en W meer controles op de Amstelveenlijn, mede gezien het open instapregime, dat uitnodigt tot zwartrijdenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.