Bijgewerkt: 8 augustus 2022

Kwaliteit drinkwater nieuwbouwwoningen onder de maat

Nieuws -> Gezondheid

Bron: RIVM
23-04-2008

Drinkwater in nieuw gebouwde woningen voldoet bij oplevering waarschijnlijk niet aan alle eisen van het Waterleidingbesluit. Het bevat vaak verhoogde gehalten lood, nikkel en koper. Vooralsnog is geen sprake van acute gezondheidsrisico’s omdat de normstelling uitgaat van langdurige blootstelling aan deze metalen.

Dat is in deze situatie waarschijnlijk niet het geval. Dit concludeert het RIVM nadat het in samenwerking met de drinkwatersector de drinkwaterkwaliteit in bijna honderd nieuwbouwwoningen heeft onderzocht. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VROM.

Westwijk zuidoost  Amstelveenweb
(Amstelveenweb collectie - 2008)

Nieuwbouwwijk in Amstelveen: Westwijk-Zuidoost


Het probleem kan worden verholpen door voor de oplevering langdurig en tijdens de eerste maanden van bewoning dagelijks ’s ochtends de kranen een aantal minuten te laten lopen. Bewoners dienen hierover beter geïnformeerd te worden door de installateur of het drinkwaterbedrijf.

In vrijwel alle onderzochte nieuwbouwwoningen zijn de verhoogde gehalten metalen aangetroffen. Ze zijn afkomstig uit gebruikte materialen zoals, kranen, koppelingen, soldeer en leidingen. Nieuwe materialen geven gedurende de eerste maanden metalen af.

Ook zijn hoge aantallen van nature in drinkwater aanwezige bacteriën aangetroffen. Er zijn op basis van het onderzoek geen aanwijzingen dat er ziekteverwekkende organismen in het drinkwater zitten.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.