Bijgewerkt: 20 mei 2022

Kunstverzameling van Harry van den Bergh in Museum Jan van der Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt
16-03-2018

Van 24 april tot en met 3 juni 2018 toont Museum Jan van der Togt de hoogtepunten uit de kunstverzameling van Harry J. van den Bergh, oud-gemeenteraadslid van PvdA in Amstelveen. Met ‘De burger laat zien’ biedt het museum een podium aan Amstelveense collectioneurs. De collectie van Harry J. van den Bergh (1942) bestaat uit schilderijen, gouaches, litho’s, glaswerk en beelden. De verzamelaar voelt zich sterk verbonden met de expressie van de CoBrA-beweging. Zo heeft hij veel werk van Corneille, met name uit diens Hongaarse periode. Deze werken doen denken aan spirituele Oost-Europese voorstellingen in de trant van Marc Chagall.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Harry van den Bergh tijdens de commissievergadering van Ruimte, Wonen en Natuur op 12 september 2017


Van den Bergh is in de jaren ‘60 ‘toevallig’ begonnen met het verzamelen van kunst. 'De toenmalige directeur van het Stedelijk Museum, Edy de Wilde, bedacht destijds een aanpak, waarbij elk jaar 10 kunstenaars een opdracht kregen een werk te maken. Deze zeefdrukken werden in een oplage van 190 stuks tegen een redelijke prijs verkocht. Kunstenaars blij, publiek blij.'

Foto Amstelveen
(Bron Museum Jan van der Togt - 2018)

Een sculptuur van Jehoshua Rozenman


Nu – ruim 50 later – breidt Van den Bergh zijn collectie nog steeds uit. Eén van zijn laatste aankopen is een glassculptuur van de gerenommeerde kunstenaar Jehoshua Rozenman. Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50. 1182 JE  Amstelveen Tel.: (020) 641 57 54 Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur. Toegangsprijzen: volwassenen € 10 kinderen tot 12 jaar, Museumkaart, ICOM en Rembrandtkaart gratis.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.