Bijgewerkt: 20 maart 2023

Kunstuitleen en Schouwburg werken samen

Nieuws -> Cultuur

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
08-09-2005

Na de sluiting in april van dit jaar van expositieruimte Aemstelle, hebben SBK en Schouwburg Amstelveen gezamenlijk besloten Amstelveense kunstenaars een nieuwe gelegenheid te geven om hun werk tentoon te stellen.

SBK Amstelveen gaat de exposities samenstellen en Schouwburg Amstelveen stelt haar foyers ter beschikking. De eerste exposant is Hans Fransen, beeldend kunstenaar te Amstelveen. Zijn werk zal van 11 september t/m 5 december 2005 te zien zijn in de foyers van de schouwburg.

Hans Fransen (Nieuwer-Amstel, 1939) maakt tweedimensionale collages van papier. Van verschillende zelf voorbeschilderde papiersoorten worden vormen gesneden of gescheurd welke op een beeldvlak worden samengevoegd tot een (abstracte) compositie. Het werk gaat dan ook hoofdzakelijk over spanningen tussen vorm en kleur. Deze spanningen kunnen op het beeldvlak worden opgevoerd tot een sterke expressie maar ook doelbewust worden ingehouden waardoor de voorstelling uitnodigt tot een contemplatieve beschouwing.

Een veel voorkomend beeldelement in het werk van Hans Fransen is een cirkelvormig roodgekleurd vlak. Soms wekt dat bij de beschouwer de "associatie op met de "Rijzende zon", maar voor Fransen is het zuiver een schilderkunstige vorm. Ook in het nieuwste geometrische werk is het cirkelvormige rode vlak weer 'middelpunt' van de compositie; na alle hectiek en chaos rond de verhuizing naar het nieuwe atelier in het gebouw 'Ateliers 2005' aan de Van Weerden Poelmanlaan te Amstelveen, overheerste bij Fransen een sterke behoefte aan controle over en ordening in het beeldende werk.

Naast zijn collages maakt Fransen tekeningen van bomen en bossen. De tentoonstelling is gratis toegankelijk tijdens de openingstijden van de kassa van Schouwburg Amstelveen (dinsdag t/m zondag van 12.00-16.00 uur en tijdens een bezoek aan een voorstelling of film), Stadsplein 100, Amstelveen, www.schouwburgamstelveen.nl


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.