Bijgewerkt: 20 maart 2023

Kunst in Google's zoekmachine

Nieuws -> Cultuur

Bron: Amstelveenweb
20-02-2011


Google.hu heeft de 'Kreupelhout dragende vrouw', een beroemd schilderij van de  Hongaarse kunstschilder, Mihály Munkácsy in het Google logo geplakt, omdat de schilder 167 jaar geleden op 20 februari 1844 was geboren.

Munkacsy Amstelveen
(Bron Google - 2011)

De kreupelhout drager in het logo van Google's Hongaarse zoekmachine


Mihály Munkácsy, zijn oorspronkelijke naam was Michael von Lieb; geboren op 20 februari 1844 en overleden op 1 mei 1900 was een Hongaars kunstschilder, die in Parijs leefde en internationale bekendheid verwierf met zijn prachtige schilderijen en grote hoeveelheid Bijbelse beelden.

Munkacsy Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2011)

Zelfportret van Mihály Munkácsy 1881


Munkácsy werd geboren als Michael von Lieb van Duitse ouders in Munkács, in de Koninkrijk Hongarije, de stad waaruit hij later zijn pseudoniem van maakt. Nadat hij bij de ambulante schilder Elek Szamossy studeerde, ging Munkácsy naar Pest, de hoofdstad, waar hij het beschermheerschap zocht van een aantal gevestigde kunstenaars. Met de behulp van de landschapsschilder Antal Ligeti ontving hij een subsidie van de staat, zodat hij in het buitenland kon studeren. In 1865 studeerde hij aan de Academie van Wenen onder Karl Rahl.

Munkacsy Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2011)

Mihály Munkácsy: 'Rőzsehordó nő', of in het Nederlands: 'Kreupelhout dragende vrouw' 1873


In 1866 ging hij naar München om aan de Academie te studeren en in 1868 verhuisde hij naar Düsseldorf om van de toen heel populaire genre schilder Ludwig Knaus te leren. In 1867 reisde hij naar Parijs om de Universele Expositie te zien.

Na deze reis werd zijn stijl veel lichter, met bredere penseelstreken en tonale kleuren - hij was waarschijnlijk beïnvloed door de moderne Franse schilderkunst, die te zien was op de expositie. Bekijk zijn hele oeuvre op de prachtige website: The Complet Works of Mihály MunkácsyAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.