Bijgewerkt: 19 april 2024

Kunst en cultuur moet door inwoners worden gedragen

Nieuws -> Politiek

Bron: ChristenUnie-Amstelveen
14-02-2014

Volgens de ChristenUnie-Amstelveen, kunst en cultuur moet door inwoners worden gedragen en gewaardeerd en niet een vanuit de overheid opgelegde keuze zijn. Kunst en cultuur is waard, wat er door de markt voor wordt geboden. Wat ‘mooi’ is, wordt door een ieder bepaald en niet door een exclusief clubje, afhankelijk van overheidsgelden- staat er in het gemeenteraadsverkiezingsprogramma 2014-2018 van de partij.

De ChristenUnie-Amstelveen vindt, dat de overheid zich verre moet houden van instandhouding van dure, exclusieve musea die onvoldoende bezoekers trekken om bestaansrecht te hebben. Zeker in de huidige barre, financiële tijden, waarbij de noodzakelijke zorg voor hulpbehoevenden in het gedrang komt.

cu Amstelveen
(Bron ChristenUnie-Amstelveen - 2014)

Bert de Pijper, fractievoorzitter en Jacqueline Koops, wethouder en lijsttrekker van ChristenUnie-Amstelveen


Cobra Museum: 1 miljoen euro per jaar subsidie

In dat licht vindt de ChristenUnie de huidige gemeentelijke subsidie aan het Cobramuseum van ruim 1 miljoen euro per jaar te vanzelfsprekend. Het Cobra moet worden gestimuleerd om zelfstandiger te worden en veel minder afhankelijk te zijn van deze forse, structurele gemeentelijke subsidie. Dit kan door beperking van kosten (geen jaarlijkse uitbreiding van aankopen in eigen collectievorming, meer werken met vrijwilligers), of door genereren van meer inkomsten (verhogen entreekosten, meer sponsoring door bedrijven, of particulieren).

Museum Jan van der Togt: 0,00 euro subsidie per jaar

Mooi voorbeeld hiervan vindt de ChristenUnie het Museum Jan van der Togt in Amstelveen. Dit museum van formaat (met prachtige en zeer regelmatig wisselende collecties) bestaat zonder enige gemeentelijke subsidie.

P60: 650.000 euro subsidie per jaar

Gesubsidieerde ‘avondjes uit. In de huidige financieel barre tijden is het de ChristenUnie-Amstelveen ook een doorn in het oog, dat het Amstelveense poppodium P60 jaarlijks € 650.000 aan subsidie van Amstelveen ontvangt. Op zich is het stimuleren van popmuziek maken en luisteren niet verkeerd, maar de ChristenUnie rekent dit niet tot de meest elementaire taken van de lokale overheid, zeker nu kwetsbare mensen in Amstelveen bepaalde vormen van zorg node moeten missen.

De ChristenUnie kiest dan eerder voor (noodzakelijke) zorg voor kwetsbare mensen (denk aan hulp bij het huishouden, thuiszorg, dagbesteding voor dementerenden, enz., waarvoor nu forse tekorten dreigen in de gemeentelijke begroting) dan voor goedkopere kaartjes voor een popconcert in P60. In de visie van de ChristenUnie, zou P60 zonder gemeentelijke subsidie moeten kunnen bestaan. Als dat betekent, dat kaartjes voor concerten (fors) duurder worden, dan wijst de ChristenUnie op het door haar gehanteerde adagium: de gebruiker betaalt. Hij/zij profiteert immers van een avondje uit en moet daar ook de prijs voor betalen.

Schouwburg Amstelveen: 1 miljoen subsidie per jaar

Dit geldt in meer, of mindere mate ook voor de Schouwburg Amstelveen, een voorziening, waarvan mensen met een minimuminkomen zelden gebruik maken (minder dan 0,5% van de bezoekers heeft een Amstelveenpas). De gemeente Amstelveen betaalt de Schouwburg jaarlijks ongeveer € 1 miljoen subsidie. In deze financieel moeilijke tijd een grote hap uit onze gemeentelijke begroting – aldus de fractie van ChristenUnie-Amstelveen. Lees het volledige verkiezingsprogramma van de partij: Geloof in Amstelveen (pdf 33 pagina’s)



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.