Bijgewerkt: 21 juni 2024

Kunst uit Ghana

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt
12-10-2005

In museum Jan van der Togt aan de Dorpsstraat 50 start morgen (donderdag 13 oktober 2005 ) de expositie 'Kunst uit Ghana'. Er zijn onder meer vijftien verschillende, vrolijk gekleurde en bijzonder vormgegeven grafkisten te bezichtigen. Zo zijn er kisten in de vorm van een vis, sportschoen, een leeuw en een kerk.
Een van de highlights van deze tentoonstelling is de expositie van 15 verschillende grafkisten.

Deze kleurige en vrolijke grafkisten worden door Paa Joe laten de Ghanees de keus om begraven te worden in een object naar keuze. Dat kan de vertolking van hun vroegere beroep zijn, maar ook een nooit gerealiseerde wens. Zo zijn er grafkisten in de vorm van een vis, krab, ananas, sportschoen, vliegtuig, leeuw en zelfs een Mercedes en een kerk.

Deze grafkisten hebben al een lange traditie binnen de Ghanese gemeenschap achter de rug, en tonen met deze symboliek de kracht van de overledenen. Als voorbeeld noemen we de grafkist in de vorm van een Leeuw, deze vorm geeft aan, dat het om een persoon met kracht gaat, zoals een politiek leider.

Paa Joe geldt als de grote meester op dit gebied en heeft deze kisten speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt. Hij heeft al aan meerde internationale tentoonstellingen deelgenomen, zoals in 1989 in het Centre Pompidou (Parijs) waar hij een witte Mercedes voor heeft gemaakt.

In het moderne Ghana van nu neemt de Ghanese Street Art van Daniel Anum Jasper een bijzondere plaats in. Deze handgeschilderde reclame uitingen worden door de kleine Ghanese ondernemers gebruikt als de goedkoopste manier van adverteren. Deze reclame-uitingen namen steeds meer de plaats in van uitingen van trots.

Ghana is trots op zijn Afrikaanse leiders en sporthelden. Zo zijn er Street Art schilderingen van de hoogste baas van de VN – Kofi Annan, Nelson Mandela en Bob Marley. Ook de filmhelden nemen een belangrijke plaats in binnen de Street Art. Zo vinden afbeeldingen van Arnold Schwarzenegger en Sylvester Stallone hun weg langs de snelwegen rond Accra. Jasper is ook degene die de kisten van Paa Joe beschilderd.

Naast deze spraakmakende en pakkende Street Art expositie, presenteert een derde internationaal bekend staande kunstenaar zich met een speciaal voor Nederland geschilderde collectie. Nickolas Kowalski studeerde aan the College of Art in Kumasi.

Na zijn examen in 1991 werd hij gevraagd als assistent leerkracht. In deze periode haalde hij zijn Masters Degree in African Art op de Universiteit te Kumasi. Vanaf dat moment begon het succes en werd hij gevraagd voor verschillende workshops en begon te exposeren in binnen en buitenland.

Bezoekers van deze exposities in Engeland, Canada, en de Verenigde Staten waren enthousiast over zijn schilderkunst. Nickolas Kowalski is beheerder en eigenaar van de Step in Gallery in Accra.

Deze expositie is een samenwerkingsverband tussen de Ghanese Stichting Sankofa, de RABO Bank Amstelveen en het Museum Jan van der Togt.

Website: Museum Jan van der Togt

Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.