Bijgewerkt: 11 juni 2023

Korte films over politiewerk online

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Amsterdam-Amstelland
09-10-2009

Onder de titel 'De onbekende politie' biedt politie Amsterdam-Amstelland het publiek vanaf 9 oktober 2009 online een kijkje in de keuken met korte webfilms over politiewerk. De films zijn gemaakt door filmer/filosoof Jurriën Rood. Als buitenstaander kreeg hij van de organisatie de kans om enkele voor het publiek onbekende kanten van het politiewerk vast te leggen.

Wapengebruik  Amstelveen
(Politie Amsterdam-Amstelland - 2009)

Screenshot van de website van de Politie Amsterdam-Amstelland, waar onder andere de korte filmpjes te zien zijn bijvoorbeeld over het wapengebruik bij de politie


De webfilmpjes zijn onderverdeeld in verschillende thema’s zoals Wapens en geweld en Achter de Schermen. Ze zijn te zien op www.politie-amsterdam-amstelland.nl

Onderwerpen: Het eerste deel van de serie staat nu online, de komende tijd zullen er meer volgen. Op dit moment staat onder het thema 'Het vuurwapen':

1) Het vuurwapen

2) Toetsdag

3) Geweld gebruikt

4) Heftige situaties

5) Achtervolging

6) Quiz over geweldgebruik

Bij het thema Achter de schermen staat:

1) Politie en cybercrime

2) Veilig internetten

Jurriën Rood

Rood was anderhalf jaar werkzaam in het korps, als buitenstaander en onderzoeker in het kader van het project ‘Juxta’. Hij werd aangenaam verrast door de kwaliteit en de betrokkenheid van de Amsterdamse dienders. In samenwerking met verschillende afdelingen van het korps maakt hij nu een serie korte webfilmpjes.

Het idee hiervoor is ontstaan tijdens het ‘Juxta’-project. “Werken bij de politie leerde mij, dat ik nog wat oude vooroordelen over de organisatie met me meedroeg. Ik ontdekte echter een moderne organisatie, die opgewekt is, humaan optreedt, hard werkt en volstrekt openstaat voor een pottenkijker als ik. Het verbaasde me vooral, dat de politie zoveel doet en ook goed doet, maar dat allemaal niet bekend is bij het publiek. Het bestaan en de kwaliteit van de onzichtbare politie mag best zichtbaarder.”

Rood studeerde af aan de Filmacademie te Amsterdam, richting scenario/regie. Hij specialiseerde zich in speelfilm, maar heeft ook ruime documentaire ervaring, o.a. met De weg naar Bresson.

Juxta

Anderhalf jaar lang voorzagen twaalf eigenzinnige, creatieve academici het korps van frisse blikken en afwijkende meningen, zowel gevraagd als ongevraagd. Ieder vanuit haar of zijn expertise(s), binnen een zelf gekozen terrein en in een vrije vorm. Het korps vroeg deze dwarse denkers een nieuw licht te werpen op de politiepraktijk.

Zonder afdelingsindeling, zonder leidinggevende, zonder rang werden zij náást de organisatie geplaatst: een ‘juxtapositie’. Binnen het korps staat de afkorting echter voor Jonge Universitaire eXperts voor Tegenspraak en Advies, met een knipoog naar de afkortingsgerichte politiecultuur.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.