Bijgewerkt: 19 mei 2024

Korfbal Vereniging Amstelveen won in Zevenaar

Nieuws -> Sport

Bron: KVA
21-11-2011

Korfbal - KVA heeft zondagmiddag 20 november 2011 ook haar tweede duel in deze zaalcompetitie winnend afgesloten. In Zevenaar (Gelderland) werd De Zwaluwen in een matig duel met 19-23 verslagen.

Voor aanvang van deze wedstrijd was al bekend dat een van de belangrijkste concurrenten om het kampioenschap twee punten had verspeeld, waardoor een overwinning van KVA nog meer waarde zou hebben. Sporting Delta verloor thuis in Dordrecht namelijk verassend van RODA uit Zaandam.

korfbal  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Korf en bal


In een wat verouderde sporthal in Zevenaar was de publieke belangstelling gering, en speelde KVA een matige eerste helft. Het zwakker geachte De Zwaluwen kwam verassend snel op een 2-0 voorsprong, en wist tot halverwege de eerste helft een voorsprong te houden op KVA. Bij een stand van 6-6 leek KVA afstand te nemen van de tegenstander en kwam ook op voorsprong. Vechtlust aan de kant van de thuisploeg bracht de stand bij rust echter op 10-10.

Dit was vooral te danken aan de met scherp schietende Jelly Lindeboom, die deze wedstrijd maar liefst 5 keer scoorde uit een afstandschot. Direct na rust scoorde Dennis de Jong uit een ingestudeerde aanval de 10-11, en hierna gaf KVA de voorsprong niet meer uit handen.

KVA scoorde net wat makkelijker dan de tegenstander en liep langzaam verder uit. Menno Dobber viel in voor Jan Kea, en KVA wist hierdoor in het aanvalsvak de bal langer in de ploeg te houden. KVA speelde de tweede helft beter dan de eerste helft en won de wedstrijd uiteindelijk verdiend met 19-23.

Zondag 27 november 2011 speelt KVA om 15:00 uur thuis in De Nieuwe Bankrashal tegen mede koploper ZKV uit Zaandam. Een wedstrijd waarin KVA beter voor de dag zal moeten komen dan tegen De Zwaluwen, om de koppositie te behouden.

Korfbal?

Korfbal is een van oorsprong Nederlandse sport, bedacht door de Amsterdamse onderwijzer Nico Broekhuysen in 1902. Het spel is gebaseerd op het Zweedse ringboll, waarmee Broekhuysen in het Zweedse plaatsje Nääs in 1902 in aanraking kwam.

In Nederland zijn er ongeveer 580 clubs en daar 100.000 mensen spelen korfbal. De sport is ook erg populair in België en Taiwan en het wordt ook gespeeld in 54 andere landen.

Gemengde sport

Korfbal kenmerkt zich door het feit, dat het een van de weinige teamsporten is die niet is voorbehouden aan dames en heren apart: korfbal wordt in principe gemengd gespeeld.

In Nederland is de oudste, nog bestaande en niet gefuseerde korfbalvereniging, de Haagsche Korfbal Club ALO, opgericht op 1 februari 1906. AW/DTV, een Amsterdamse vereniging die opgericht werd op 10 september 1996 na een fusie tussen Allen Weerbaar en DTV, maakt ook aanspraak omdat één van de gefuseerde verenigingen als oprichtingsdatum 1 november 1902 had.(Bron: Wikipedia)


Korfbal Vereniging Amstelveen?

Op 28 september 1907 werd door de heer Tiemeyer, docent aan de De Vierde Driejarige HBS in Amsterdam, het initiatief genomen, om een korfbalvereniging op te richten. DVD is de sportvereniging, waar de korfbaltak onderdak krijgt. De vereniging begonnen met 34 leden, allen afkomstig van de HBS.

In 1908 ging men zelfstandig verder en werd de naam gewijzigd in “Amsterdamse Openluchtspelclub De Vierde Driejarige”. Ook werd dan het besluit genomen, de vereniging open te stellen voor hen, die geen (oud-)leerling zijn van de HBS en in 1913 mogen ook aspirant-leden aan de competitie deelnemen. Dit zorgde ervoor, dat de vereniging ging groeien en bloeien. Niet alleen in omvang, maar DVD wist in de Nederlandse top mee te draaien.

De Tweede Wereldoorlog maakte hieraan een abrupt einde: na de oorlog heeft de vereniging nog maar 40% van haar oorspronkelijke ledental over. In 1965 waren er fusiebesprekingen tussen DED en DVD. DED was opgericht op 12 mei 1909. In augustus 1965 was de fusie een feit en gingen beide clubs door onder de naam DEVD.

In 1967 verhuisde het Amsterdamse DEVD naar Amstelveen, waar op 15 februari 1969 het nieuwe clubhuis aan de Burgemeester Haspelslaan werd geopend. Daarmee werd DEVD de tweede Amstelveense korfbalclub. De eerste, van oorsprong christelijke, club was Amstel, opgericht op 20 oktober 1947 in de Pauluskerk, met als doelstelling, om christelijke jongeren op een verantwoorde manier met sport bezig te laten zijn. Na veel omzwervingen kreeg deze club zijn veld op de Janselaan-Oost, alwaar in 1975 een eigen clubhuis werd geopend.

Uiteindelijk kwamen er ook fusiebesprekingen tussen DEVD en Amstel, die op 1 juli 1995 resulteerden in een fusie tussen beide clubs met als nieuwe naam KVA. Deze club was in Amstelveen weer volop aan het bouwen aan uitbreiding van het ledental en verhoging van het spelniveau. Anno 2011 heeft de club ongeveer 300 leden en dat is in de korfbalwereld een mooie omvang.

En zo heeft een verzoek aan een leraar op een HBS in Amsterdam geleid tot een korfbalvereniging KVA in Amstelveen, met een ruim 100-jarig verleden. En dat laatste kunnen nog niet veel sportverenigingen in Amstelveen ons nazeggen. Een vereniging met historie, maar ook met een mooie toekomst in het verschiet! Korfbal Vereniging Amstelveen Sportpark Sportlaan - Oost Startbaan 1 1185 XP Amstelveen Tel: 020-6457996
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.