Bijgewerkt: 2 oktober 2023

Korea Now bij Canvas Art

Nieuws -> Cultuur

Bron: Canvas Art
18-02-2007

Vanaf zaterdag17 februari t/m 17 maart 2007, bij Canvas International Art is een groepstentoonstelling van Koreaanse kunstenaars met werk van: Hong Sung Do, Kwang-Ho Cheong, Joonsung Bae, Ji Yong-Ho, Nampyo Kim, Sun-Rae Kim, Kim Duck-Yong, Chun Sung-Myung, Kim Joon, Kim Jung Wook.

Inleiding Korea Now

Korea is in Nederland jarenlang een van de grote onbekende van Azië geweest. De wereldkampioenschappen voetbal in 2002 veranderde dit. De prestaties van Guus Hiddink met het Koreaanse nationale elftal straalden ook een beetje op ons af en een wederzijdse interesse werd gewekt. Maar ook heden ten dage reikt onze kennis (voorlopig) niet veel verder dan Samsung, LG, Daewoo en Hyundai.

Ji jong-ho Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Ji Jong-Ho (1978) Het oog van zijn rubberen mutant
Ji jong-ho Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

De rubberen mutant
Maar er is een fenomeen dat langzaam onze kant op komt: de Koreaanse hedendaagse kunst. Steeds meer Koreaanse kunst is te zien op internationale veilingen (Sotheby's en Christie’s), kunstbeurzen en tentoonstellingen. Op de afgelopen Art Cologne waren al een stuk of negen galeries uit Korea vertegenwoordigt en het duurt niet lang meer of ook in Nederland zullen Koreaanse galeries hun kunstenaars komen tonen.

Canvas International Art laat al een aantal jaren kunst uit Korea zien. Deze tentoonstelling Korea Now is een vervolg op de succesvolle tentoonstelling Now Korea die Canvas International Art maakte voor Art Amsterdam 2006. In die tentoonstelling toonden negen kunstenaars het hoge niveau aan van de hedendaagse kunst in Korea. Het diverse werk in uiteenlopende media paste wonderwel bij elkaar door de verfijnde manier waarop veel Koreaanse kunstenaars omgaan met techniek en materiaal en de visuele kracht van het werk. Na Art Amsterdam volgden in de galerie van Canvas nog solotentoonstellingen van Joonsung Bae en Kim Joon, die bij een groot publiek aansloegen.

Hong-sung-do Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Hong Sung Do (1953) Foto in foto techniek
Kim jung wook Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Kim Jung Wook (1970) India ink compositie
Ook Korea Now is een visueel spektakel, waarin tien kunstenaars hun werk tonen. Vier kunstenaars waren al eerder van de partij in de tentoonstelling Now Korea in 2006; Joonsung Bae, Kim Joon, Kwang-Ho Cheong en Sun-Rae Kim. Ook de zes 'nieuwe' kunstenaars laten de rijkdom aan originaliteit van de Koreaanse hedendaagse kunst zien. In hef fotowerk van laatbloeier Hong Sung Do komt op een bijzondere manier zijn achtergrond als beeldhouwer tot uiting. Het levert een nieuw soort fotosculptuur op.

 Chun Sung-Myung Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Chun Sung-Myung (1971) Figuur
Kim joon Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Kim Joon (1956) Social tattoo
De landschappen van Nampyo Kim zijn een combinatie van schildertechniek en behandelde stoffen. (Nampyo Kim is bovendien in de maand februari artist in residence bij Canvas). De sculpturen van oude autobanden van Ji Yong-Ho zijn spectaculair en vervreemdend. Kim Duck-Yong komt uit de hoek van de traditionele techniek. Maar zijn schilderijen op hout, waarbij de nerven van het. hout een essentieel onderdeel van het werk uitmaken zijn origineel en modern. De figuren van beeldhouwer Chun Sung-Myung laten je niet meer los al je ze gezien hebt. Geheimzinnig en zeer eigen zijn de schilderijen op Koreaanse papier van Kim Jung Wook. Met deze kunstenaars is Korea Now een mix van gevestigde namen en jong talent.

 Kwang-ho Cheong  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Kwang-ho Cheong (1959) Koperdraad beeldenDe hype rondom Noordoost Aziatische kunst, en de bijbehorende interesse van verzamelaars en speculanten, verleid mij er toe ook enkele gedachten te uiten over de waardeontwikkeling van de Koreaanse hedendaagse kunst. Ik ben er van overtuigd dat de Koreaanse kunst het spoor van de Chinese zal volgen. Ik krijg signalen dat steeds meer verzamelaars in het Oosten zich op de Koreaanse kunst richten. Op veilingen worden steeds betere resultaten gehaald en ik verwacht dat die trend zich zal doorzetten. Maar het gaat natuurlijk om de kunst. Geniet u van deze tentoonstelling en laat u verwonderen door de Koreanen.

Door Martijn Kielstra

Canvas Art

Adres: Fokkerlaan 46 1185 JC Amstelveen

The Netherlands

phone 00.31.20.4286040

fax 00.31.20.4286041

e-mail canvas@euronet.nl

Open during exhibitions Thurs-Sat 14.00 - 18.00 or by appointment


 Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.