Bijgewerkt: 19 april 2024

Koolmonoxide in woning Gijsbrecht van Amstellaan

Nieuws -> Brandweer

Bron: Regionale Brandweer Amsterdam
25-11-2007

Zaterdag, op 24 november 2007 rond tien uur werden 3 mensen, woonachtig aan de Gijsbrecht van Amstellaan in Amstelveen, onwel. Bij aankomst van het ambulancepersoneel bestond het vermoeden van koolmonoxidevergiftiging en werd de Brandweer gealarmeerd.

Er werd inderdaad een verhoogde concentratie CO gemeten. Eén kind en de grootouders zijn overgebracht naar het ziekenhuis ter controle. De oorzaak werd gevonden in het rookafvoerkanaal.

Ook bij de buren, die niet thuis waren, werd een verhoogde concentratie gemeten. Beide woningen delen hetzelfde rookafvoerkanaal. De brandweer heeft de woningen geventileerd totdat er geen koolmonoxide meer gemeten werd. Bouw en woningtoezicht is gewaarschuwd.

Wat is CO, of koolmonoxide?

CO melder Amstelveen
(Wikipedia - 2007)

Foto van een kolmonoxide melder


Koolstofmonoxide, koolstofmono-oxide of CO is een verbinding tussen Koolstof en Zuurstof en een gas dat onder meer ontstaat door onvolledige verbranding van koolstof, fossiele brandstoffen of andere brandbare stoffen die koolstofverbindingen bevatten. Het is een vrij belangrijke stof in de chemische industrie. Koolmonoxide is giftig, kleurloos en reukloos. Hierdoor is het erg gevaarlijk.

Een kachel of een geiser moet bepaalde stoffen verbranden om voor warmte te kunnen zorgen. Zuurstof is een essentieel onderdeel voor een volledige verbranding. Als er onvoldoende zuurstof bij de vlam kan komen, bijvoorbeeld door een verstopt ventilatiekanaal van de geiser, komt het gevaarlijke koolmonoxidegas vrij

Sluipmoordenaar

Koolmonoxide wordt ook wel ‘de sluipmoordenaar’ genoemd, omdat het gas kleur-, geur-, en smaakloos is. Deze moordenaar eiste in Amsterdam sinds 2003 het leven van vier personen, 176 mensen moesten zich onder doktersbehandeling laten stellen na een koolmonoxidevergiftiging. Koolmonoxide wordt 250 maal sneller in het bloed opgenomen dan zuurstof.

Als gevolg hiervan neemt het lichaam steeds minder zuurstof op. Bij extreme blootstelling raakt men bewusteloos en falen de hart- en longfunctie. In het ergste geval met hersenbeschadiging en/of overlijden als gevolg.

Koolmonoxidemelder

Er zijn koolmonoxidemelders op de markt die in alarm gaan bij een hoge concentratie koolmonoxide. Gezien de eigenschappen van het gevaarlijke gas (kleur-, geur-, en smaakloos) kan een koolmonoxidemelder een toegevoegde waarde hebben in het herkennen van koolmonoxide.

De Brandweer Amsterdam en omstreken benadrukt wel dat deze melders slechts als aanvullende waarschuwingsindicator gezien moeten worden. Degelijk onderhoud van geisers, kachels en schoorstenen is het eerste vereiste voor een koolmonoxidevrije woning.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.