Bijgewerkt: 20 maart 2023

Koninklijke onderscheiding voor kunstschilderes Ans Markus

Nieuws -> Cultuur

Bron: Gemeente Amsterdam / Amstelveenweb / Museum vd Togt
05-06-2010


Donderdagavond 3 juni 2010 heeft Lodewijk Asscher, waarnemend burgemeester van Amsterdam mevrouw Ans Markus benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Mevrouw Markus ontving de Koninklijke onderscheiding tijdens de opening van haar overzichtstentoonstelling in het Museum Jan van der Togt in Amstelveen.

Markus Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Jan Verschoor, directeur van het Museum Jan van der Togt verwelkomt alle aanwezigen


Markus Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Televisiepresentator Ivo Niehe tijdens zijn openingstoespraak


Mevrouw Markus heeft een totaal eigen stijl ontwikkeld, die door velen als de hare wordt herkend. Haar activiteiten hebben een landelijke uitstraling. Mevrouw Markus zet zich daarnaast al jaren in voor diverse goede doelen.

Markus Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Ans Markus en haar levenspartner, Wybe Tuinman luisteren aandachtig naar de toespraak van de presentator


Mevrouw Markus is sinds dertig jaar actief en professioneel kunstenares. Haar werk bestaat uit olieverfschilderijen en zij is autodidact. De door haar ontwikkelde symboliek, vooral bekend zijn de vrouwfiguren in windsels uit haar beginperiode en de daarop volgende thema's zoals de cirkels, maskers, spiegels, medea en hommages aan abstracten, maakt haar stijl zeer herkenbaar en uniek. Zij heeft diverse portretten gemaakt van bekende en onbekende Nederlanders zoals Koningin Beatrix, oud-minister Ritzen, Astrid Joosten en vele anderen.

Markus Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

De mystery gast bleek, de waarnemend burgemeester van Amsterdam te zijn: Lodewijk Asscher


Mevrouw Markus zet zich verder in voor diverse goede doelen. Zo heeft zij zich onder andere ingezet voor het Liliane Fonds, het Aidsfonds, het Rode Kruis, KIKA en het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam. Zij verbond haar naam aan deze organisaties en trad op als ambassadeur.

Markus Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Lodewijk Asscher bracht een Koninklijke onderscheiding mee voor de kunstenares


Zij schonk ook diverse schilderijen aan deze organisaties waarvan de opbrengst geheel naar het goede doel ging. Verder begeleidt mevrouw Markus regelmatig schilderworkshops aan zieke kinderen om hun gedachten van hun ziekte af te leiden.

Markus Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Het publiek vindt het allemaal prachtig


Markus Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Ans Markus is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau


'Hommages aan Couturiers'

Haar overzichtstentoonstelling is deze zomer te zien in het Museum Jan van der Togt in Amstelveen van 4 juni t/m 12 september 2010.

Ans Markus schildert al meer dan dertig jaar. In die periode ontwikkelde zij een eigen symboliek, waarin ‘de vrouw’ een belangrijke rol speelt. Haar verbondenheid met dit thema gaat terug tot haar tienerjaren en haar eerste, traumatische huwelijk. Zij kreeg bekendheid met haar vrouwen in windsels, al dan niet gecombineerd met lege verten, verstilde bouwwerken, of oude sculpturen.

Ans Markus vertelt over haar werk aan Danielle Smaling van RTV-Amstelveen

Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50 1182 JE Amstelveen

Aangepaste openingstijden: woensdag t/m vrijdag van 11:00 tot 17:00 uur, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uurAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.