Bijgewerkt: 28 september 2022

Koninklijke FloraHolland

Nieuws -> Aalsmeer

Bron: FloraHolland
03-11-2011

Aalsmeer - De 100-jarige Bloemenveiling FloraHolland wordt Koninklijk

Hare Majesteit de Koningin heeft het predicaat Koninklijk toegekend aan de Coöperatieve Bloemenveiling FloraHolland, die dit jaar 100 jaar bestaat. Commissaris van de Koningin in de provincie Noord-Holland Johan Remkes maakte de toekenning op woensdag 2 november 2011 officieel bekend. Dat gebeurde op de openingsdag van de FloraHolland Trade Fair Aalsmeer, tijdens een speciale '100 jaar FloraHolland'-bijeenkomst op deze handelsbeurs.

"De sierteeltsector is een economische pijler van belang", zei Remkes in zijn felicitatiespeech. "Nederland en bloemen en planten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het oprichten en in stand houden van de veilingcoöperatie FloraHolland is een staaltje van goed ondernemerschap. Kwekers weten al honderd jaar dat samenwerking loont".

flora holland Amstelveen
(Foto Frank Bonnet - 2011)

Vrnl : Burgemeester Sjaak van der Tak (Westland/Naaldwijk), Commissaris van de Koningin Johan Remkes (provincie Noord-Holland), Burgemeester Jos Wienen(Katwijk/Rijnsburg), Burgemeester Pieter Litjens (Aalsmeer), Bernard Oosterom (bestuursvoorzitter FloraHolland) en geheel links Timo Huges (directeur FloraHolland) drukken op de knop om de Koninklijke predicaat te bevestigen


Erkenning voor duizenden kwekers, medewerkers en klanten

FloraHolland heeft vijf marktplaatsen in Nederland: Aalsmeer, Naaldwijk, Rijnsburg, Bleiswijk en Eelde. Voor de officiele overhandiging door Commissaris Johan Remkes en gastheer/burgemeester Pieter Litjens van Aalsmeer waren ook de burgemeesters van de andere vestigingsplaatsen van FloraHolland uitgenodigd.

Samen maakten de burgemeesters van Aalsmeer, Naaldwijk en Katwijk/Rijnsburg de toekenning van het predicaat door een 'knopdruk' officieel. Op een groot scherm verscheen een koninklijke kroon, opgebouwd uit honderden fotootjes van mensen, bloemen en planten.

Bestuursvoorzitter Bernard Oosterom vindt de toekenning van het predicaat Koninklijk vooral een erkenning voor al die duizenden kwekers, medewerkers en klanten van FloraHolland die sinds 1911 samen de bloemenveilingen in Nederland groot hebben gemaakt. Oosterom: "We gaan als Koninklijke Coöperatieve Bloemenveiling FloraHolland met trots en vertrouwen de toekomst in, met de ambitie ook de komende honderd jaar een excellente dienstverlener te zijn voor al onze leden en klanten".

Symbool voor vertrouwen, respect en waardering

Dat Bloemenveiling FloraHolland honderd jaar bestaat is een belangrijke voorwaarde om het predicaat Koninklijk te mogen voeren, maar er zijn meer criteria. Om het predicaat Koninklijk te verdienen moet een organisatie een belangrijke plaats innemen in haar vakgebied, zowel in omvang als in aanzien van landelijke betekenis zijn en bij voorkeur een internationale uitstraling hebben. Daarnaast dient de bedrijfsvoering onberispelijk te zijn. Het predicaat Koninklijk symboliseert het vertrouwen, respect en de waardering van de Koningin voor FloraHolland.

De eerste coöperatieve veilinginitiatieven in de sierteelt dateren van het begin van de vorige eeuw. In een periode van circa dertig jaar werden in Nederland verschillende coöperatieve veilingen opgericht. In 1911 is voor het eerst een juridische basis voor de coöperatie gelegd met de oprichting van veiling Bloemenlust in Aalsmeer. Dat is hét markeermoment geweest voor het huidige Koninklijke FloraHolland.

Over FloraHolland

De coöperatieve bloemenveiling FloraHolland biedt telers en klanten een netwerk van zes (inter)nationale marktplaatsen (Aalsmeer, Naaldwijk, Rijnsburg, Bleiswijk, Eelde en Veiling Rhein-Maas), een landelijk opererende bemiddelingsorganisatie (FloraHolland Connect) en een internationaal actieve afdeling Import. Veiling Rhein-Maas (Herongen, D) is een samenwerking tussen FloraHolland en Landgard. Als wereldwijd grootste veilingorganisatie verwerkt FloraHolland jaarlijks ruim 12 miljard bloemen en planten. De jaaromzet is ruim 4,1 miljard euro. Bij FloraHolland werken 4200 medewerkers.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.