Bijgewerkt: 28 mei 2023

Koninginnedag 2012 in Amsterdam

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Amsterdam-Amstelland
27-04-2012

Amsterdam - De afgelopen jaren is de grens bereikt van wat de stad Amsterdam aan kan tijdens Koninginnedag. Daarom heeft de gemeente dit jaar besloten in de binnenstad van Amsterdam plaats te maken voor vrijmarkten en kleinschalige festiviteiten, in plaats van de massale evenementen van voorgaande jaren. Aan de rand van het centrum vinden verschillende iets grotere feesten plaats.

Evenementen rond het centrum

Deze festiviteiten, waarvoor in nagenoeg alle gevallen een toegangskaart vereist is, bieden ruimte aan een beperkt aantal bezoekers. De meeste feesten zijn al uitverkocht. De resterende kaarten kunnen uiterlijk tot en met 29 april worden gekocht. Op 30 april 2012 is kaartverkoop niet mogelijk. Het enige gratis feest - Slam!FM op de kop van het Java-eiland - heeft een capaciteit van 12.000 mensen; grote kans, dat dit al vroeg vol is.

vd hulst Amstelveen
(Bron Politie Amsterdam-Amstelland - 2012)

Erik van der Hulst, Algemeen Commandant van de Politie Amsterdam-Amstelland


Om stremmingen te voorkomen heeft Algemeen Commandant Erik van der Hulst daarom een dringend verzoek aan bezoekers: ‘We willen voorkomen dat mensen op de bonnefooi naar een feest gaan en ter plaatse door de organisator worden tegengehouden omdat het al vroeg vol is of uitverkocht. Voorkom teleurstellingen, beslis van tevoren waar je naartoe wilt en koop voor 30 april nog een toegangskaart.

Check voor vertrek de laatste informatie op twitter - @politieaa - en hou in de stad de informatieborden in de gaten.“ Door werkzaamheden op station Amsterdam Centraal en aan de metrotunnel wordt het op Koninginnedag al snel druk op dat station. Een makkelijk en snel alternatief is station Amsterdam Zuid, de looptijd vanaf daar naar het Vondelpark en het Leidsplein is korter, dan vanaf Centraal.

Spoorlopers

Ook dit jaar zullen politie en het openbaar ministerie weer hard optreden tegen mensen die trekken aan de noodrem van treinen, of lopen op het spoor. Officier van justitie Otto van der Bijl: “Beide overtredingen zorgen voor stremming van treinverkeer en kunnen grote opstoppingen van reizigers tot gevolg hebben, waarbij mensen in de verdrukking kunnen raken.

We zullen feestverstoorders een lik-op-stuk reactie geven. Dit kan betekenen dat iemand een dubbele boete krijgt of een verblijf in de cel tot de supersnelrechtzitting op 1 mei. Een boete voor openbare dronkenschap kost je € 85,-.

Bij spoorlopen is er een grote kans, dat je gepakt wordt, je krijgt dan een boete van € 240,-. Voor het dronken verstoren van de openbare orde kan de boete bijvoorbeeld oplopen tot € 340,-. Bij vernieling volgt ook een fikse boete én schadevergoeding. Waar mogelijk wordt direct afgerekend.”

Daarnaast geldt op de stations en in de treinen een alcoholverbod, van zondag 29 april 19:00 uur tot dinsdag 1 mei 7:00 uur. De spoorwegpolitie van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) ondersteunt de NS bij de handhaving en drankcontroles op de stations, om te voorkomen dat mensen met een slok op, of met alcohol bij zich naar de hoofdstad willen reizen.

Politie-tweets

Tijdens Koninginnedag twittert politie Amsterdam-Amstelland over veiligheid en bereikbaarheid. De tweets zijn te volgen via www.twitter.com/politieaa .Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.