Bijgewerkt: 25 mei 2024

Koffieconcert in de Kruiskerk in Amstelveen

Nieuws -> Kerk

Bron: Protestants Amstelveen
17-10-2012

In de Kruiskerk in Amstelveen is op zondagmiddag 28 oktober 12.00 uur een koffieconcert. Het Dudok-kwartet voert werken uit van Robert Schumann, Strijkkwartet in a mineur Opus 41.1 en van György Ligeti, Eerste strijkkwartet ‘Métamorphoses nocturnes’. Vanaf 11.30 uur is er koffie, thee en limonade. De toegang gratis. Na afloop wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

dudok Amstelveen
(Foto Maarten Storm - 2012)

Het Dudok kwartet


Het Dudok-kwartet, Judith van Driel (eerste viool), Marleen Wester (tweede viool), Mark Mulder (altviool) en David Faber (cello), is een jong strijkkwartet, dat al vele nationale en internationale optredens heeft verzorgd. Sinds 2006 spelen ze samen, volgden ze masterclasses voor strijkkwartet en wonnen ze concoursen. Tot hun repertoire behoort muziek uit vroege barok, maar ook hedendaags werk.

Het Dudok-kwartet speelt van de Russische componist Mieczysław Weinberg: String quartet no. 3 opus 14 part 2

Deze maand speelde het Dudok-kwartet onder andere in Utrecht (Vredenburg Leeuwenbergh) en Amsterdam (Concertgebouw en Muziekgebouw aan het IJ). Bij het koffieconcert op 28 oktober in de Kruiskerk (Van der Veerelaan 30A) spelen ze zowel een modern muziekstuk als romantisch werk.

Met het strijkkwartet van György Ligeti (Métamophoses nocturnes, 1953) won het de eerste prijs van het Charles Hennen-concours voor strijkkwartetten. Het is een vroeg werk van de Hongaars-Roemeense componist Ligeti (1953), gecomponeerd in zijn Boedapest-jaren. Na de Hongaarse opstand van 1956 week hij uit naar Duitsland en Oostenrijk.

Ligeti behoort tot de belangrijkste avant-garde componisten na de Tweede Wereldoorlog. Stanley Kubrick gebruikte voor zijn films vaak zijn Lígeti’s muziek.

Robert Schumanns strijkkwartet in a-mineur opus 41 nr. 1 is halverwege de 19de eeuw gecomponeerd.  Het is een van de hoogtepunten uit de romantische kamermuziek: dynamisch en expressief, lichtvoetig en melancholiek.

Koffieconcert op zondagmiddag  28 oktober 2012, 12.00 uur, in de Kruiskerk, Van der Veerelaan 30a, Amstelveen. Vanaf 11.30 uur is er koffie, thee en limonade. Toegang gratis, na afloop vrijwillige bijdrageAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.