Bijgewerkt: 3 maart 2024

Knelpunten van de nieuwe concessie van Connexxion in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
16-12-2017

Op 7 december 2017 heeft Jeroen Brandes (PvdA) wethouder Verkeer van de gemeente Amstelveen deze brandbrief naar het hoofdkantoor van de Vervoerregio Amsterdam gestuurd:

'Geachte heren Bavelaar en Litjens,

Zoals eerder in diverse overleggen door mij aangegeven zie ik diverse mooie winstpunten voor Amstelveen bij het ingaan van de nieuwe OV-concessie AML (Amstelland red). Tegelijkertijd ontbreekt in Amstelveen de fijnmazigheid in de nieuwe dienstregeling van Connexxion. De afgelopen periode zijn er gezamenlijke stappen gezet om hier verbetering in te brengen. Gedeeltelijk is dit gelukt door behoud van de halte Graaf Florislaan en het 's avonds en in het weekend (na bijdrage gemeente Amstelveen), in stand houden van buslijn 199, waarbij helaas buslijn 199 niet verder rijdt dan Westwijk. Maar dit is niet genoeg. Met name de bewoners van Bovenkerk, Westwijk, Middenhoven, Waardhuizen en  Groenelaan (inclusief Ziekenhuis Amstelland) komen er slecht vanaf. Doordat haltes verdwijnen/niet gerealiseerd kunnen worden moeten inwoners in sommige gevallen grote afstanden afleggen om überhaupt bij het openbaar vervoer te komen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Jeroen Brandes (PvdA) wethouder VerkeerOok vindt een forse afname plaats van frequenties als gevolg van het laten rijden van buslijn 174 door Amstelveen. Dit kan en mag ons inziens niet de bedoeling zijn van de nieuwe dienstregeling. Mijn mailbox zit dan ook vol met zo'n 100 reacties van inwoners en reizigers die niet tevreden zijn, terwijl juist voor hén een goed OV-systeem heel belangrijk is. Maandag 18 december staat er een afspraak gepland, waarin we de nadelige effecten van de nieuwe dienstregeling verder bespreken.

Foto Amstelveen
(Bron Connexxion - 2017)

Lijn 199 Schiphol Airport via Schiphol P40. Geldigheid: 10-12-2017 t/m 30-12-2017Dit zijn: Buslijn 199 - De afgelopen weken is gebleken, dat er geen tijdelijke halte gerealiseerd kan worden t.b.v. Bovenkerk (kruising Legmeerdijk/Beneluxbaan). Hierdoor vervalt voor deze wijk de directe verbinding met Schiphol. Wij vinden dit onacceptabel. Schiphol is een belangrijke bestemming in de concessie en moet zeker voor de mensen in Bovenkerk (er woont hier veel Schipholpersoneel) goed bereikbaar blijven. Wij zien als enige oplossing behoud van de route van lijn 199 door Bovenkerk.

Voor de in het bestek geëiste overstap Sacharovlaan zien wij een oplossing in een nieuwe tijdelijke halte voor lijn 199 op de Sacharovlaan (oostwaarts). Dit zou wat ons betreft een tijdelijke oplossing zijn aangezien wij van mening zijn, dat omwille van de bereikbaarheid van Waardhuizen, Middenhoven en Ziekenhuis Amstelland buslijn 199 weer zo snel mogelijk een doorgaande verbinding moet worden via Middenhoven en Groenelaan naar het busstation en weer terug. Deze route maakt onderdeel uit van een petitie die door bewoners is opgezet. Hier zijn inmiddels ruim 600 reacties op gekomen. Eerste stap is wat mij betreft het per direct verleggen van de route van buslijn 199 naar Bovenkerk waartoe Amstelveen dan een halte realiseert op de Sacharovlaan.

Foto Amstelveen
(Bron Connexxion - 2017)

Lijn 357 Amsterdam CS via Amstelveen. Geldigheid: 10-12-2017 t/m 30-12-2017Buslijn 357 -  In Westwijk Zuidwest is geen halte voorzien voor de R-Net verbinding. Buslijn 357 krijgt alleen een halte bij het Westwijkplein en bij de halte Nieuw Oosteinde. Ook hier geldt voor veel bewoners, dat de wandelafstanden naar een halte fors toenemen. Er rijdt straks een bus door de wijk en langs scholen alleen hij stopt nergens. Natuurlijk wordt een buslijn aan de ene kant interessanter als je sneller op je bestemming bent (minder haltes) echter mijn inziens is het niet aanwezig zijn van een halte middenin een groot wijkdeel als Westwijk Zuidwest niet acceptabel. In de nieuwe dienstregeling is de balans weg, het aantal haltes in Westwijk is schrikbarend laag. Zeker als je het vergelijkt met het aanbod in wijken van omliggende dorpen en steden (zie bijlage 1). Wij pleiten dan ook sterk voor een extra halte voor buslijn 357 op de J. Addamslaan.

Ook de bediening van raadhuis Amstelveen blijft een groot aandachtspunt. Graag treden wij, zoals reeds afgesproken met Connexxion en de Vervoerregio, in overleg over doeltreffende oplossingen die een alternatief bieden voor de naar mijn mening drie niet doeltreffende uurslijnen naar Kronenburg, Amstelveen Amsterdamseweg noordwest en de Yaadhuislijn' naar Westwijk.

Wat ons betreft worden er over bovenstaande punten tijdens het gesprek van 18 december 2017 knopen doorgehakt met eerste prioriteit voor lijn 199 door Bovenkerk. Connexxion kan dan zo snel mogelijk wijzigingen in de nieuwe dienstverlening doorvoeren. Om de vaart er in te houden is het belangrijk, dat de haalbaarheid van de door ons aangedragen oplossingen vóór ons overleg is onderzocht. Gezien de opstelling van de Vervoerregio en Connexxion naar aanloop tot deze dienstregeling en de ambtelijke overleggen die momenteel gevoerd worden vertrouw ik op een goede uitkomst voor onze inwoners en de reizigers van Connexxion.

Met vriendelijke groet, Jeroen Brandes Wethouder Verkeer'

CC. gemeenteraad AmstelveenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.