Bijgewerkt: 28 maart 2024

Klimaatbestendige voorbeeldtuin wordt aangelegd in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
31-05-2022

Als gevolg van klimaatverandering moet onze leefomgeving worden aangepast om de steeds heftigere buien en langdurige periodes van hitte en droogte op te vangen. De gemeente stimuleert inwoners om duurzame stappen te zetten. Bijvoorbeeld door tuintegels die worden vervangen voor groen tot oktober gratis op te halen. Ook gaat de gemeente een voorbeeldtuin aanleggen waarin informatie te vinden is over klimaatbestendige maatregelen in de tuin.

Aan de Van Weerden Poelmanlaan 4 bevindt zich Ateliers 2005, een monumentaal schoolgebouw met ateliers waar Amstelveense kunstenaars en het platform Keizer Karelpark gebruik van maken. Het aangrenzende plein is verouderd. De gemeente wil het plein daarom opknappen met speciale aandacht voor klimaatbestendigheid, biodiversiteit, kunst en cultuur.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

De voormalige Jan Ligthartschool is de locatie van Ateliers 2005 aan de Van Weerden Poelmanlaan 4


Floor Gordon (D66) wethouder Duurzaamheid en Groen, deed de aftrap van een bewonersbijeenkomst in de Ateliers 2005: 'Gisteravond zijn visualisaties, inspiratiebeelden en een conceptontwerp besproken met een aantal buurtbewoners, huurders van Ateliers 2005 en vertegenwoordigers van de Groenraad. Ook een vragenlijst was onderdeel van het ophalen van ideeën. De goede en constructieve input verwerken we in het ontwerp. Tevens was er ruimte voor het bespreken van de zorgen en vragen van gebruikers van het atelier. Aankomende zomer start de herinrichting van het plein. Het krijgt in zijn geheel een nieuwe, levendige uitstraling waarin ruimte blijft voor de huidige functies van het plein, zoals kunst en cultuur. Een deel van het plein wordt ingericht als klimaatbestendige voorbeeldtuin voor Amstelveners.'

De gemeente haalt gratis tuintegels op. Een van de maatregelen in de voorbeeldtuin is het vervangen van tegels voor groen. Dat kunnen inwoners nu zelf ook al doen. Tot eind september worden op verschillende maandagen de tegels van Amstelveners gratis opgehaald. Tot nu toe zijn er al 6.400 tegels vervangen door groen.

De voordelen van groene (gevel)tuinen zijn: Het voorkomen van wateroverlast; Koelte tuin in tijden van hitte; Het vasthouden van water bij droogte; Het vergroten van de leefruimte voor planten en dieren. Ga voor de voorwaarden, de ophaaldagen en aanmelding naar www.amstelveenrainproof.nl.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.