Bijgewerkt: 3 maart 2024

Kleurrijk en spectaculair India Diwali Festival in Amstelveen

Nieuws -> Stadshart

Bron: Gemeente Amstelveen
24-09-2009

Het is het belangrijkste feest van India: Diwali, ook wel Lichtjesfeest genoemd. In samenwerking met de Indiase gemeenschap en KPMG, laten de gemeenten Amsterdam en Amstelveen op zaterdag 10 oktober 2009 de Amsterdamse regio kennismaken met dit kleurrijk spektakel. Het festival vindt plaats op het Stadsplein in Amstelveen. Een dag lang genieten van Indiaas entertainment, muziek, dans en eten.

Diwali  Amstelveen
(Gemeente Amstelveen - 2009)

De flyer van het Diwali festival in Amstelveen


Diwali Amstelveen
(Gemeente Amstelveen - 2009)

Diwali festival


Het woord Diwali betekent een rij lichtjes. Tijdens Diwali worden honderden lichtjes - kleigebakken lampjes, dya's genaamd -  aangestoken. Hiermee viert men de overwinning van het goede over het kwade, het licht over de duisternis, de gelukzaligheid over de onwetendheid en wordt de godin van de voorspoed, Lakshmi, aangeroepen.

Diwali Amstelveen
(Gemeente Amstelveen - 2009)

Diwali festivalTijdens het India Diwali Festival in Amstelveen wordt deze traditie in ere gehouden en het thema licht extra benadrukt door een spectaculair vuurwerk.

Diwali Amstelveen
(Gemeente Amstelveen - 2009)

Diwali festival


Het Stadsplein in Amstelveen wordt voor één dag omgetoverd tot een kleurrijk Indiaas feestterrein, waar jong en oud kunnen genieten van Indiaas entertainment, muziek en dans.

Diwali Amstelveen
(Gemeente Amstelveen - 2009)

Diwali festival


Na de traditionele opening om 12.00 uur met de Indiase Dhol drumgroep en Bhangra dansers, zijn er optredens van Bollywood en Indiase klassieke dansers.

Diwali Amstelveen
(Gemeente Amstelveen - 2009)

Diwali festival


DJ Dipu Chetr zorgt voor de muzikale omlijsting. De hele dag worden workshops cricket gegeven. Ook aan de jonge bezoekers is gedacht: zij kunnen er hun eigen dya beschilderen, zich laten schminken en verkleden. Bezoekers kunnen henna tattoos laten zetten of een ritje maken in een originele riksja. Ook zijn er traditionele zoete Diwali-hapjes en andere Indiase lekkernijen verkrijgbaar.

Met het India Diwali Festival willen de initiatiefnemers de Indiase gemeenschap (ongeveer 5000 mensen) in de regio een warm welkom heten en de niet-Indiase bewoners kennis laten maken met de cultuur van hun 'buren'.

De Indiase gemeenschap is een van de snelst groeiende bevolkingsgroepen van deze regio door de komst van Indiase bedrijven. Het is voor het eerst in Nederland, dat een regio het Diwali Feest op grootschalige manier op de kaart zet. De grote vrijwillige inzet vanuit de Indiase gemeenschap maakt deze dag tot een bijzondere en authentieke gebeurtenis.

Het evenement wordt gefinancierd door de gemeenten Amsterdam en Amstelveen en sponsoren uit het Nederlandse en Indiase bedrijfsleven te weten KPMG, KPMG Meijburg & Co., Stadshart Amstelveen, Tata Consultancy Services, Incredible India en PriceWaterhouseCoopers.

Het festival duurt tot 19.00 uur en is voor iedereen gratis toegankelijk. Het volledige programma van het India Diwali Festival is te vinden op www.amstelveen.nl en op www.stadshartamstelveen.nl.

Programma en activiteiten:

12.00-12.15 uur Officiële/traditionele opening

12.15 -12.30 uur Demonstratie Indiase dans met aansluitende workshop

12.30 - 12.40 uur DJ + Bollywood beelden op schermen

12.40 - 12.50 uur Modeshow met bruiden uit verschillende regio's

12.50 - 13.00 uur Live muziek

Dit blok herhaalt zich tot 15.00 uur zonder de officiële/traditionele opening!

15.00 uur Hoofdact van +/- 20 minuten.

Herhaling van het blok tot 17.00 uur zonder de officiële /traditionele opening!

17.00 uur Einde workshops in de Shamyana's.

17.00- 18.45 uur Dj draait dansbare Hindoe muziek.

Tussendoor demonstraties van verschillende dansgroepen tussen het publiek.

18.45 uur Start eindceremonie.Diwali?

Diwali (of Dīpāwali, vaak geschreven Deepavali) (Hindiदीपावली, दिवाली; Urdu: دیوالی; Tamil: தீபாவளி; Telugu: దీపావళి) is een belangrijk festival in het hindoeïsme, het sikhisme, boeddhisme en het jainisme en een officiële feestdag in India.


Aanhangers van deze religies vieren Diwali, als het Festival van de Lichten en de viering van varieert per regio. Op de dag van Diwali, veel mensen dragen nieuwe kleren en delen snoep en snacks uit. Sommige Noord-Indiase bedrijven starten zelfs hun boekjaar tijdens het Diwali feest. Kijk ook op:  Diwali, the festival of lightsAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.