Bijgewerkt: 14 juli 2024

Klaas Gubbels en de 6de Beeldenroute ARTZUID

Nieuws -> Cultuur

Bron: Conchita Willems-de Koster/Museum Jan van der Togt
18-05-2019

'Stichting Art Zuid wil met kunst op straat een nieuwe ontmoetingsplek creëren en kunst toegankelijk maken voor iedereen. De ideeën van kunstenaars zijn van grote waarde voor het in standhouden van een open samenleving.' -aldus Cintha van Heeswijck, directeur ARTZUID. De 6de editie van ARTZUID vindt plaats van 17 mei tot en met 15 september 2019. De Amsterdam Sculptuur Biënnale*) presenteert de belevingstentoonstelling voor jong en oud met meer dan 60 kunstwerken op de 2,5 km lange route in Amsterdam annex Amstelveen: https://www.artzuid.nl/

Foto Amstelveen
(Foto Museum Jan van der Togt - 2019)

Beeldend kunstenaar Klaas Gubbels in Museum Jan van der Togt op 17 mei 2019


Beeldend kunstenaar Klaas Gubbels neemt deel aan ARTZUID met zowel een beeldenroute als een tentoonstelling. Hij is een van de grootste 20ste-eeuwse kunstenaars in Nederland. Hij viert in 2019 zijn 85ste verjaardag, met onder andere een expositie in Museum Jan van der Togt in Amstelveen. Vergenoegd loopt hij tussen de 35 werken die hij zelf selecteerde voor de tentoonstelling ‘Klaas Gubbels 85 jaar – de keuze van de kunstenaar’. Het zijn stuk voor stuk werken waarvan hij zelf geen afstand kon doen en die dus nog altijd in zijn huis en atelier te vinden zijn.

Hij wijst op kleine schilderijtjes in zwart en grijs: 'Kijk, die hangen normaal in mijn atelier!' In dat atelier is hij nog steeds dagelijks te vinden. En niet voor niets, want hij exposeert volop. 'Mag ik even opscheppen? Ik hang op dit moment in Shanghai!', verkneukelt Gubbels zich te midden van zijn favorieten. In de expositie in Museum Jan van der Togt zijn werken te vinden uit verschillende periodes van Gubbels’ indrukwekkende carrière. Want hoewel hij het bekendst is van zijn schilderijen en beelden van een koffiekan, laat het museum zien dat hij met veel meer dan de koffiekan alleen werkt. Bevlogen vertelt hij bijvoorbeeld over zijn stillevens, waarvan een aantal te zien is.

Foto Amstelveen
(Foto Anko Stoffels - 2019)

Vlnr.: Marieke Uildriks directeur van het Museum Jan van der Togt, beeldend kunstenaar Klaas Gubbels, Cintha van Heeswijck directeur van Stichting ArtZuid, Herbert Raat (VVD) wethouder Kunst en Cultuur en burgemeester Bas Eenhoorn tijdens de opening van de tentoonstelling op 19 mei 2019.De gemeente Amstelveen heeft de mogelijkheid één beeld van Klaas Gubbels aan te schaffen. Inwoners van Amstelveen kunnen hun keuze binnenkort kenbaar maken. Meer informatie hierover volgt later


'Een goed stilleven bestaat uit een tafel met een schaakbord, een fles, een gitaar en een krant.' Tot zijn schrik ziet hij dat het meest recente stilleven, afgelopen winter nog geschilderd, een krant mist. Dat gaat opgelost worden; zodra het werk in zijn atelier terug is, wordt er een krant aan toegevoegd. 'Dat is het calvinisme in me. Het moet kloppen. Maar zonder krant vind ik het ook een mooi schilderij.' Het zegt veel over het werkethos van de kunstenaar. 'Mijn schilderijen zien eruit of ze in vijf minuten zijn gemaakt, maar ik doe er soms wel een jaar over. Dan leg ik het even weg, en pak het weer op en werk er verder aan. Soms vraag ik iemand even te komen kijken. Ook als die opmerkingen er volledig naast zitten, geeft het mij inspiratie om ermee verder te werken.' En voort loopt hij weer, op naar de volgende wand, om te vertellen over al zijn lievelingen.

Foto Amstelveen
(Foto Kees Willems - 2019)

Cintha van Heeswijck directeur van de Stichting ArtZuid spreekt de aanwezige pers toe tijdens de opening van de 6de ARTZUID op 17 mei 2019 in Amsterdam


Dit jaar doet ook Amstelveen mee aan de populaire ARTZUID-beeldenroute. 'Amstelveen heeft een rijk cultuuraanbod en prachtige permanente kunst in de openbare ruimte. Op deze manier stimuleren wij bezoekers van Amsterdam zich ook te oriënteren op wat zich buiten de stadsgrenzen afspeelt aan interessante kunstuitingen.'- aldus Cintha van Heeswijck. De oude Amstelveense dorpskern wordt verbonden met het nieuwe stadshart. Te beginnen bij Museum Jan van der Togt, lopende naar de Bovenkerkerkade, verder onder het viaduct A9 naar het Cobra Museum en de Amsterdamseweg. Er zijn 21 beelden prominent te bezichtigen. En op de verjaardag van Amstelveen tijdens het 24H Amstelveen evenement neemt de ARTZUID-directeur bewoners mee langs de boeiende Klaas Gubbels beeldenroute. Deze route start bij het museum Jan van der Togt met het Tien Tuiten beeld en gaat daarna verder langs 5 andere beelden op de Bovenkerkerkade. De samenwerking met Amstelveen om beelden en ruimtelijke installaties als inspirerende kracht in buurten voor jong en oud te zien vanuit grootstedelijk verband Amsterdam-Amstelland wordt door ARTZUID op prijs gesteld.

Die verbindende kracht heeft zich de afgelopen jaren bewezen in Amsterdam Zuid. Een krachtig voorbeeld is het hoekornament van de Michelangelostraat in de Apollobuurt. Kunstenares Sachi Miyachi werkte op de hoek Minervalaan/Gerrit van der Veenstraat aan haar versie van Michelangelo. Een hoek verderop is het origineel te vinden. De kunstenares heeft met buurtbewoners samen de ruimtelijke installatie gemaakt. Vooral jonge kinderen vinden het fantastisch om door de ogen van Michelangelo de buurt in te kijken.

De opening van ARTZUID werd door Klaas Gubbels en uw verslaggevers Conchita- en Kees Willems voor Amstelveen bijgewoond. Kunstverzamelaar en -liefhebber Jan des Bouvrie opende onder grote belangstelling de biënnale op vrijdag 17 mei 2019 om 18.00 uur. Het feest werd muzikaal ingeluid door trio Arayan met Latijns-Amerikaanse muziek. De harp, gitaar, percussie en panfluiten zorgden voor een welluidende zomerse sfeer. Het welkomstwoord met gemeende dankbetuigingen aan sponsoren, veldwerkers, vrijwilligers en kunstenaars van directeur Cintha van Heeswijck en curator Michiel Romeyn zorgde direct voor een vertrouwelijk saamhorigheidsgevoel. Jan des Bouvrie lichtte nog het belang van kunst bij kinderen toe: 'Een poster van Picasso’s Guernica hing thuis en mijn vader nam mij al jong mee naar Parijs voor de kunst. Een huis zonder kunst is geen huis. Leer de kinderen over kunst!' Kunstenaars en de vele standvastige weldoende medewerkers van het ARTZUID annex Amstelveen - team hebben geïnspireerd gewerkt! Een warm, luid en lang applaus voor deze mooie mensen klonk in de Apollobuurt.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Op de foto is het werk van beeldend kunstenaar Klaas Gubbels, een stalen blauwe koffiekan met de titel 'Tien Tuiten' te zien op het Dorpsplein van Amstelveen op 10 mei 2019


Al met al een bijzonder gebeuren voor onze bewoners om zich uitgenodigd te voelen ARTZUID Annex Amstelveen in hun hart te sluiten! Kunst is broodnodig in de samenleving. Immers, jong en oud worden door kunst gestimuleerd. En deze stimuli moeten van buitenaf komen. Kunst doet een beroep op creativiteit en is daarin uniek. Dat is onderzocht bij grote groepen mensen. Het gaat bij kunst om een unieke combinatie van rust, ideeën, sociaal en alleen bezig zijn. Het zien van kunst, het deelnemen aan kunst en het effect van kunst in de opvoeding dragen bij aan het algemeen welzijn. Het geeft een prachtig resultaat, ook in onze woonplaats! De opening op zondag 19 mei 2019 van de Klaas Gubbels tentoonstelling vindt om 12.00 uur plaats in Museum Jan van der Togt, Dorpsstraat 59, 1182 JE Amstelveen. De kunstenaar zelf zal dan ook aanwezig zijn.  *) Een biënnale is een tweejaarlijkse kunstmanifestatie. Bekijk ook de rest van de foto’s van Kees Willems en van het Museum Jan van der Togt hier.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.