Bijgewerkt: 8 december 2021

'Kijk op de wijck'

Nieuws -> Cardanus

Bron: Amstelveenweb / Nicole van Buuren
27-08-2010

Wethouder John Levie bezocht het mozaïekproject in Randwijck

John Levie, wethouder cultuur, bezocht op vrijdagmiddag 27 augustus 2010 het projectteam Buurtmozaïeken Amstelveen in Randwijck in de Bos- en Vaartflat. Het project in Randwijck is op dit moment in volle gang! Zoals bekend, gaat het bij dit project om een gestileerde boomvorm, waarop mozaïek patronen komen. Het kunstwerk heeft de naam gekregen: 'Kijk op de wijck'.

De naam voor het mozaïekkunstwerk 'Kijk op de wijck' is gekozen door de deelnemers. De achterliggende gedachte voor het kiezen van deze naam: het mozaïekkunstwerk is in het midden open, zodat je door het kunstwerk heen een doorkijkje hebt naar de wijk. De ck in het woord wijck is een verwijzing naar de naam van de wijk, waar het kunstwerk komt te staan: in Randwijck.

Mozaiek Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

John Levie, wethouder cultuur draagt zijn steentje bij aan het kunstobject in Randwijck


De afbeeldingen en thema’s, die op de vorm zijn afgebeeld, verwijzen naar zaken, die terug te vinden zijn in de wijk en geven hiermee dus ook een kijk op de wijk. De gekozen thema’s natuur, architectuur en mensfiguren hebben op de 6 panelen (elk 1 meter breed en 3 meter hoog) de hoofdrol, het is een kleurenpracht die versterkt wordt door de prachtige gekleurde mozaïek steentjes.

Mozaiek Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Een stukje van het kunstwerk


Mozaiek Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Zwanen en krokodil als mozaïek


Drie scholen uit de wijk doen mee aan het project in de vorm van kindermozaïek-werkjes, die een plaats zullen krijgen in de drie bankjes, die onderdeel uitmaken van het kunstwerk. Het kunstwerk zal, zoals het zich nu laat aanzien, in oktober 2010 wordt onthuld. Informatie over de locatie, waar de mozaïek kunstwerkboom komt te staan en het tijdstip van de feestelijke onthulling, wordt later bekendgemaakt.

Mozaiek Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

De deelnemers van het project poseren voor hun kunstwerk met wethouder Levie


Het projectteam bestaat uit projectleider Hans de Weers, opbouwwerker bij de Stichting Cardanus, Nicole van Buuren- en Jeltje van Houten beeldend kunstenaars. Toen wethouder Levie was binnengekomen, ging eerst Jeltje van Houten vertellen over het omvangrijke project.

Het project Buurtmozaïeken Amstelveen is een initiatief van de Stichting Cardanus en in het bijzonder van de grond getrokken door Hans de Weers, die van een soortgelijk project had gehoord in Wageningen. Het project wordt financieel ondersteund door de gemeente Amstelveen en kent ook een aantal belangrijke sponsors. Het is hierdoor mogelijk, dat er geen kosten zijn verbonden aan deelname aan het project, wat de laagdrempeligheid ten goede komt.

Mozaiek Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

De mozaïek boom ziet er niet uit als een echte boom, maar straks met de mozaïek beelden ziet het er prachtig uit. De boom was gepland bij het wijkcentrum 'De Laagte', maar vanwege de sloop van het gebouw, komt het tijdelijk op de hoek Laan Rozenburg / Rentmeesterlaan te staan


Het project is van start gegaan in 2008 in de wijk Stadshart met als eindresultaat de met een mozaïek versierde brugleuning 'Het Lint' aan het dr. Lelyplantsoen, op een steenworpafstand van het Cobra Museum. Vanwege het grote succes kon daarna in 2009 het project in het Keizer Karelpark van start gaan met als resultaat 'De bank van iedereen', die zijn plek heeft gekregen bij de speelbadjes aan de Lindenlaan, op de grote speelweide aan de Van der Hooplaan. Op dit moment, in augustus 2010, is alweer het project volop gaande in de wijk Randwijck.

Beeldend kunstenaar Jeltje van Houten wenste iedereen een hele prettige middag toe en bedankte wethouder Levie voor zijn komst. Daarna plaatste John Levie een mozaïektegeltje op het kunstwerk en werd hij rondgeleid in de ruimte door beeldend kunstenaar, Nicole van Buuren. Zij gaf uitgebreide informatie aan de wethouder over dit veel omvattende project.

Mozaiek Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

De projectleiders met het model van de mozaïekboom vlnr.: Nicole van Buuren, Nicole Bodewes, voorzitter van het wijkplatform Randwijck en Jeltje van Houten


Community Art

Project Buurtmozaïeken is een uiting van community art. Beeldend kunstenaars werken tijdens het project nauw samen met wijkbewoners, die niet dagelijks met kunst in aanraking komen met als resultaat, dat de mensen bij elkaar komen en aan een groot project samenwerken. Daardoor ontstaat bij de bewoners een bijzondere sociale verbinding. Als de leden van een lokale gemeenschap bij elkaar komen, kunnen ze hun zorgen, of problemen uiten via een artistiek proces. Deze gezamenlijke artistieke processen fungeren als een katalysator om gebeurtenissen of veranderingen binnen een gemeenschap te activeren.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.