Bijgewerkt: 18 juni 2024

Kerststal van de Amstelveense St. Annakerk op landelijke expositie

Nieuws -> Kerk

Bron: Conchita Willems
20-12-2013

Wat een verrassing: de prachtige Kerststal van de Amstelveense St. Annakerk heeft een vooraanstaande plek op de landelijke Kerstgroepententoonstelling in de Abdij van Egmond gekregen. Bij binnenkomst van de tentoonstelling krijg je toch wel een brok in je keel om deze Kerststal te midden van de andere kerstgroepen te zien.

De kerstgroepen komen uit de hele wereld. De vereniging “Vrienden van de Kerstgroep” Nederland heeft zo’n 150 leden, die overal in het land hun groepen tentoonstellen. De groepen worden wereldwijd niet alleen tijdens vakanties gekocht, ook Wereldwinkels en rommelmarkten leveren een bijdrage aan hun verzameling van rond de 1.500 kerstgroepen. Zoals de leden stellen: “Vele wegen leiden tot … een kerststal!”  

kerststal Amstelveen
(Foto Kees Willems - 2013)

Kerststal van de Amstelveense St. Annakerk, gemaakt door de Kerstgroep


Het was inspirerend om zo veel verschillende culturen in de groepen te ontdekken. Er is zo’n groot verschil tussen de groepen van Nederlandse en andere culturen. En ook binnenlandse culturen zijn duidelijk waar te nemen, bijvoorbeeld de Zaanstreek, het Limburgse en het Friese, zo divers.

Achtergrond van kerstgroepen staat vermeld in een interessant boekje, dat je er voor € 2,50 kunt kopen. Bijvoorbeeld lees je, dat er al rond 1750 kerstgroepen werden gemaakt. Of je leest dat kerstgroepen een historische etiquette hanteren, waarbij uitzonderingen op de regel natuurlijk ook voorkomen, met uitleg en universele opstelling van de stal.

Of je leest over de borduur kerstmerklap uit 1853, die nog steeds te bestellen is bij het Museum voor Heem- en Oudheidkunde, Kontich België, voor de borduurliefhebbers onder ons. Of je leest over de kerststal waar vele kinderspelen bij de kerstgroep worden uitgebeeld: zoals zaklopen, blindemannetje spelen en hoepelen. Dan zie je vóór de Heilige Familie ineens een kindje hoepelen.

Jong en oud zullen genieten van deze prachtige expositie. De leden van de vereniging ontvangen de bezoekers vol enthousiasme en kennis. Bij het verlaten van de expositie met het zicht op de Amstelveense Kerststal voel ik me daarom toch trots op de Annakerk gemeenschap, dat zij haar Kerststal aan de Vrienden van de Kerstgroep heeft gegeven. Meer informatie over de historie van deze rooms-katholieke kerk: http://www.amstelveenweb.com/index.php?prim=annakerk

Zeker een aanrader om al deze schitterende groepen te bekijken. De tentoonstelling is nog te bezichtigen tot en met 5 januari 2014. Open dagelijks van 10.00 – 17.00 uur. Gesloten 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag. Adres: Abdij van Egmond Abdijlaan 26 1935 BH Egmond-BinnenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.