Bijgewerkt: 28 maart 2024

Kennismaken met de 'Groene Klimaatgordel'

Nieuws -> Milieu

Bron: Gemeente Amstelveen / Ecorridors / Amstelveenweb
27-06-2012

De 'Groene Klimaatgordel' is op de kaart gezet en belanghebbenden kregen woensdag 27 juni 2012 de gelegenheid om hiermee op een speciale wijze kennis te maken. Het is een 135 kilometer door groen omzoomd 'Ruimtelijk Erfgoed', dat vooral bekend is als UNESCO-monument de 'Stelling van Amsterdam'. Vooraf zijn de kansen binnen de gemeenten Amstelveen en Haarlemmermeer voor dit project in een uitgebreide studie onderzocht, als basis voor maatschappelijke samenwerking, werkgelegenheid en duurzame energiewinning.

Tijdens de tour per bus en verschillende fortbezoeken kregen de mensen een hernieuwde indruk van dit bijzondere gebied, welk ter bevordering van ons leefomgevingsklimaat veel extra kansen biedt. Geïnspireerd door het verleden en de wijze waarop stadsregio Amsterdam met en tegen water verdedigd werd, kan men in de nabije toekomst door technische groenverfraaiing, biobrandstof oogsten en een gezonde leefomgeving creëren.

Gezamenlijk een erfenis nalaten als bescherming tegen stress en uitputting van het fysiek milieu, door het verbinden van natuurlijk ingerichte groenvlakken met lineaire houtopstanden langs wegen en deze op innovatieve wijze inrichten en beheren voor:

- biodiversiteit en ecologische infrastructuur,
- CO₂-reductie;
- uitsparen Fossiele brandstof;
- geluidreductie;
- verbetering luchtkwaliteit;
- verkeersveiligheid en meer ontspannen gebruik van drukke wegen en
- zelfreinigend vermogen bodem.

Daarnaast kreeg men te zien en te horen, hoe door nieuwe ( sociale) werkgelegenheid op nuttige wijze het groen als maatschappelijk medium oplossingen biedt voor crisisbestrijding en recreatie. Het programma van de dag begon bij de gemeentewerf 'Langs de Werf 10' Amstelveen en met een oude dubbeldekker bus werd het ‘Fort nabij Uithoorn’ bezocht. De volgende halte was het museum 'Fort Abcoude' en vervolgens naar het 'Fort bij Vijfhuizen', waar de deelnemers een maaltijd gebruikten. Daarna reed het gezelschap door naar Amstelveen, naar de gemeentewerf.

Achtergrondinformatie

Opdrachtgever van het rapport Ecorridors, gevestigd in Amstelveen, is een stichting die de leefkwaliteit van mens en dier duurzaam wil verbeteren. Dit doet zij door het creëren van bewustwording en draagvlak onder overheden, politici, betrokken maatschappelijke organisaties en direct- en indirect belanghebbenden door middel van voorlichting en advies.

Ook zoekt zij toepassingen waarbij mens, dier, plant en asfalt een plekje hebben. Aanvullende doelstellingen zijn CO2 opname en het reduceren van fijn stof binnen de meteorologische atmosfeer de Groene Klimaatgordel . Tot nog toe bestaat het werkterrein van Ecorridors voornamelijk uit de provincie Noord-Holland.

Het project de Groene Klimaatgordel bestaat uit een denkbeeldige, op de omgeving geïnspireerde, brede groene cirkel rond de stadsmetropool Amsterdam. De gordel is opgebouwd uit bestaande en nieuw te creëren natuurlijke groenvoorzieningen en nog te verbinden recreatiegebieden. De gordel heeft grote overeenkomsten qua ligging met ‘de Stelling van Amsterdam’.

Klimaatgordel Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De oude Leyland dubbeldekker bus komt bij Escapade aan in Amstelveen


De Stelling van Amsterdam is een waterlinie om Amsterdam met forten en waterwerken gebouwd op een afstand van 15 tot 20 km vanaf het stadscentrum. De stelling was een strook van tientallen meters tot enkele kilometers breed die onder water gezet kon worden om oprukkende legers op vernuftige wijze tegen te houden. Het is bijzonder om eens met vele belanghebbende partijen samen te werken.

Klimaatgordel Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Ton van Oostwaard, senior adviseur Visie en Ontwikkeling van de gemeente Amstelveen vertelt over de verwerking van het tuinafval


Stichting Ecorridors, Rijkswaterstaat, Provincie Noord-Holland, BVOR’s Akersloot Bataljon, TNO, FEANI, Gemeenten: Amstelveen met Amsterdamse Bos, Haarlemmermeer met Schiphol,  Amsterdam binnen de Stelling van Amsterdam, de Ronde Venen, Heemstede,  Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Aalsmeer met Greenport Aalsmeer, Recreatie Noord Holland NV, Groengebied Amstelland, Landschapbeheer Spaarnwoude, Elsenhove, NMCA, De Gezonde Stad, Golfbaan de Hoge Dijk, Fort Abcoude, Fort bij Uithoorn, Fort bij Vijfhuizen. Allemaal met dezelfde verbindende weg voor ogen: the Green Road.

Klimaatgordel Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De compostbergen van Amstelveen


Met een Leyland dubbeldekker (1960) werd getoerd door het historische gebied, waar Napoleons rechterhand Krayenhoff al vele mogelijkheden ter verdediging van het land in geprojecteerd heeft. Onderweg zagen de deelnemers van de bustocht veel van de Stelling van Amsterdam en veel nieuwe technieken om de weg veilig en duurzaam te maken.

De composteerinrichting van de gemeente Amstelveen met een grondmagazijn op de locatie Escapade werd ook bezocht om 17 uur 15, waar van ing. Ton van Oostwaard, senior adviseur Visie & Ontwikkeling van de gemeente Amstelveen extra informatie gaf aan de bezoekers over de verwerking van tuinafval naar compost.

Klimaatgordel Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Willem van der Pol, senior beleidsadviseur milieu, energie en water van de gemeente Amstelveen kan urenlang over deze belangrijke onderwerpen vertellen, zoals hier over het terugdringen van fijn stof


Van drs. Willem van der Pol, senior beleidsadviseur milieu, energie en water van de gemeente Amstelveen kregen de reizigers speciale informatie over de luchtkwaliteit en duurzaamheid en hoe de ontwikkelingen in een hogere versnelling komen in verband met het terugdringen van fijn stof.

De heer Van der Pol vertelde, dat het fijn stof reductiesysteem op diverse locaties werd getest, zoals in de stadsregio Amsterdam, langs de A10 bij Duivendrecht. Op de Amstelveense locatie aan de A9 werd gewerkt met een elektrisch veld, dat fijn stof deeltjes aantrekt en doet neerslaan. Dit elektrische veld is veilig voor mens en omgeving en volgens hem geeft het hoop, om dit systeem veel uitgebreider in te zetten. De schade is namelijk erg groot bij de planten, maar ook bij de mensen, die allerlei luchtweg infecties kunnen krijgen, of nog erger.

Klimaatgordel Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De eco-reizigers luisteren aandachtig naar Willem van der Pol, de milieuspecialist van Amstelveen


De volgende interessante oplossing was de zogenaamde reversed osmose, waar het terugdringen van de CO2 uitstoot wordt bewerkstelligd door speciale reclamezuilen te gebruiken die een bijzondere, nieuwe en milieuvriendelijke techniek hebben om het terugdringen van de CO2 uitstoot verhogen. Tegelijkertijd kunnen ze het CO2 bewaren en bijvoorbeeld vervoeren naar de kassen in Aalsmeer, om het gas te gebruiken om de grond te bemesten.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.